Miriam Baans – A Matter of Time

0
Miriam Baan
© Miriam Baans

Van 18 mei tot en met 7 juli 2024 toont Ballon Rouge in Rotterdam het werk van autonoom fotograaf Miriam Baans (1970). In A Matter of Time heeft Baans zich laten inspireren door de abstractie van een veranderde bewustzijnsstaat. Het project is ontstaan vanuit haar fascinatie voor het idee van een eventueel hiernamaals. Ze breidde haar zoektocht naar de wereld van het ontastbare uit door gesprekken te voeren met mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt. Ondanks de vele overeenkomsten tussen de ervaringen, bleef het moeilijk om het fenomeen met een camera in beeld te brengen.

Miriam Baan
© Miriam Baans

Op een zeker moment besloot Miriam Baans, aan de hand van de verkregen informatie, tezamen met haar eigen interpretatie van het hiernamaals, beelden te creëren zonder camera. A Matter of Time is tot stand gekomen door gebruik te maken van het fotogram- en luminogramproces. Processen waarbij lichtgevoelig papier, met of zonder tussenkomst van tastbaar materiaal, belicht wordt in de doka. Om de onvoorspelbaarheid van het proces te vergroten, is ervoor gekozen om vintage fotopapier handmatig te belichten. Met dit abstracte werk neemt Baans de kijker mee op een reis naar het onbekende.

Miriam Baans – A Matter of Time
18 mei tot en met 7 juli
Ballon Rouge
Zaagmolendrift 24, Rotterdam

Tot en met 16 juni in Amsterdam te zien: Deborah Turbeville – Photocollage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam