Laura Hospes – Skin Ego

0
Laura Hospes
Second Skin 2020 © Laura Hospes. Courtesy LANGart

In haar eerste museale tentoonstelling neemt Laura Hospes (1994) ons mee in haar onderzoek naar de gecompliceerde relatie die zij heeft met haar lichaam. Via fotografie, video, installaties en performances ontleedt ze het visueel, en legt ze elk detail meedogenloos vast. Ze boetseert en manipuleert haar lijf door verwrongen houdingen aan te nemen, maar ook door materialen als gips, siliconen en verf op zichzelf aan te brengen. Hospes brak in 2016 al op jonge leeftijd door met haar fotoboek UCP, de afkorting van Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen, waar zij enige tijd verbleef na een zelfmoordpoging. De serie die hieruit is voortgekomen is een confronterend document van depressie en zelfbeschadiging.

Laura Hospes
kneading 2022 © Laura Hospes. Courtesy LANGart

Tijdens het behalen van haar master aan de St. Joost School of Art & Design zette Laura Hospes haar experimenten voort. Ze ontdekte de Franse psychoanalyticus Didier Anzieu (1923-1999), die de huid als een metafoor gebruikte in zijn theorieën over de menselijke psyche. Geïnspireerd door deze beeldspraak kijkt Hospes naar de huid als het buitenste laagje van onze mentale gesteldheid, en hoe deze een verbeelding kan zijn van onze innerlijke wereld. Door haar lichaam onomwonden te tonen, breekt ze met taboes rondom geestelijke gezondheid, maar ook met onrealistische schoonheidsidealen. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Antidote. De omslag van elk exemplaar is door Hospes bewerkt met een siliconen laag die rimpelt, bobbelt en plooit, een directe verwijzing naar de huid.

Laura Hospes – Skin Ego
t/m 11 aug
Fotomuseum den Haag
Stadhouderslaan 43, Den Haag

Ook nu te zien in Fotomuseum Den Haag: Boris Mikhailov

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam