BredaPhoto Festival: Theatre of Dreams, LAATSTE WEEKEND

0
BredaPhoto
© Grupo Ewé

Van 8 september t/m 23 oktober vindt in Breda de 10e editie plaats van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival. Het thema is ditmaal Theatre of Dreams en gaat over hoop en verandering en presenteert voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Op bijzondere binnen- en buitenlocaties verspreid door Breda is nieuw werk te zien van zo’n 50 internationale fotografen, zowel gevestigde namen als opkomende talenten.

Het festival toont een breed scala aan lensbased werk: van interdisciplinaire installaties en videowerken tot vintage prints uit bijzondere archieven en documentaire fotografie. Er zijn onder meer fotocollages te zien van Moara Tupinambá uit Brazilië. Zij beschouwt zichzelf als een ARTivist en wil een inheems beeld van inheemse vrouwen presenteren als alternatief voor de wijze waarop zij gedurende de geschiedenis door buitenstaanders zijn afgebeeld. Nida Mehboob uit Pakistan noemt zich een voorstander van pleasure activism en biedt met haar film How I like It een zeldzaam inkijkje in de geheime intieme ervaringen van Pakistaanse vrouwen. Felipe Romero Beltrán uit Colombia richt zich op jonge Marokkaanse migranten in Spanje en hoe hun leven wordt beheerst door het bureaucratische systeem van de immigratiewet. Rajyashri Goody uit India onderzoekt in haar werk alledaagse machtsstructuren en weerstand hiertegen binnen de Dalit-gemeenschap in India.

BredaPhoto Festival
© Kevin Osapa

In De Grote Kerk maakt gastcurator en Magnumfotograaf Newsha Tavakolian de persoonlijke tentoonstelling Space to Breathe, waarin zij eigen werk combineert met werk van verschillende makers uit de gehele wereld die haar geïnspireerd of geraakt hebben. Om de jubileumeditie van het festival te vieren, heeft BredaPhoto enkele oud-deelnemers gevraagd nieuw werk te tonen. Dit zijn Annegien van Doorn met de serie Biophilia, Yann Gross & Arguiñe Escandón met Aya; Irina Rozovsky toont In Plain Air en Alexey Schlyk Plastic Age.

BredaPhoto Festival
© Moara Tupinambá

Jong talent
Ook is er ruim plek voor jong talent. Via het BredaPhoto International Talent Program zijn negen academiestudenten geselecteerd. Daarnaast is er werk van drie talenten te zien die al afgestudeerd zijn en door BredaPhoto worden ondersteund via het tweejarig Support Program. Van Kevin Osepa is voor het eerst zijn project Klof, Bario di Spiritu in zijn geheel te zien. Drie jaar lang hebben BredaPhoto en Stichting Forhanna Osapa ondersteund bij de ontwikkeling van zijn project, waarin hij het gedeelde slavernijverleden van Nederland en de Caraïben vanuit een alternatief perspectief belicht en daarmee bespreekbaar maakt.

BredaPhoto – Theatre of Dreams
8 sept t/m 23 okt 2022

Dit artikel is te lezen in Focus juli/augustus 2022.

Lees ook:
BredaPhoto 2020, the best of times, the worst of times

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam