Jan Pypers – Diorama

0
Ibex, Diorama © Jan Pypers

In de Contour Gallery in Rotterdam is de komende weken het bijzondere werk te zien van de Belgisch kunstenaar Jan Pypers (1982). De tentoonstelling Diorama richt zich op onze verbondenheid – of het gemis ervan – met de natuur en is geïnspireerd op de oude diorama’s uit musea. Diorama’s zijn levensgrote, driedimensionale kijkdozen die dieren in hun omgeving laten zien. Ze werden vanaf het begin van de 20e eeuw met grote zorg gebouwd in natuurhistorische musea om de verstedelijkte mens weer met de natuur te connecteren.

Jan Pypers
Lupus, Diorama © Jan Pypers

Het oeuvre van Jan Pypers kan het meest treffend worden geclassificeerd als ruimtelijk, cinematografisch en onthecht. Hoewel hij een opleiding heeft genoten als filmproducent, legt Pypers zich hoofdzakelijk toe op fotografie, waarbij hij beelden creëert van modellen vervaardigd uit uiteenlopende materialen zoals steen, hout, gekleurd papier en papier-maché. Zijn werk verenigt hedendaagse digitale technieken met klassieke cinematografische methoden, zoals het gebruik van schaalmodellen en geforceerd perspectief, om volledige controle te behouden over belichting, perspectief en de algehele sfeer. Opvallend aan zijn werk is het feit dat hij deze modellen vernietigt nadat het definitieve beeld is vastgelegd, waarmee het beeld het enige doel van hun bestaan vormt.

In zijn gerenommeerde serie Nightgardeners toont Jan Pypers taferelen waarin individuen betrokken zijn bij nachtelijke activiteiten, vaak grenzend aan het ongebruikelijke of verboden. De sfeer in zijn fotografie varieert van somber tot huiveringwekkend, doch zelden als expliciet bedreigend. Deze voorstellingen ogen ogenschijnlijk spontaan, maar zijn minutieus geënsceneerd. Pypers liet zich hierbij inspireren door persoonlijke ervaringen en herinneringen uit zijn jeugd.


De serie Diorama is het tweede oeuvre van Jan Pypers en biedt een betoverende reis in zijn illusoire wereld. De atmosfeer waarmee we geconfronteerd worden lijkt onwerkelijk, maar als we er even bij stilstaan is er niets vreemds aan: de aard ervan. Als mensen vertegenwoordigen we slechts een klein deel van wat de aarde vandaag de dag is, en dit wordt ook weerspiegeld in de beelden waar de menselijke aanwezigheid slechts een kleine getuigenis lijkt, vergeleken met de enormiteit die de natuur vertegenwoordigt. Pypers probeert ons een verhaal te vertellen en het ons tegelijkertijd te laten ervaren, door met zijn werk de collectieve verbeelding binnen te dringen. Hij nodigt ons uit om na te denken en misschien onze benadering van ons dagelijks leven en onze relatie met de natuur te heroverwegen.

Jan Pypers
Ursus, Diorama © Jan Pypers

Jan Pypers – Diorama
24 maart t/m 12 mei
Contour Gallery
Josephstraat 164, Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam