20 maart: PictureThis #9

0
PictureThis
© David van Dam

Op 20 maart vindt PictureThis #9 plaats. Gasten zijn ditmaal David van Dam en Marieke van der Velden.
De formatie mag dan wel stroef lopen, soepel beweegt David van Dam zich in de Haagse politieke wereld. Van Dam werkt als fotojournalist en richt zijn lens op de politiek in het bijzonder. Hij begon zijn carrière met stages bij het Utrechts Nieuwsblad en het ANP. Van Dam was vijf jaar staffotograaf van de Geassocieerde Persdiensten (GPD) en van 2011-2023 werkte hij freelance voor onder meer NRC Handelsblad. Sinds 2023 fotografeert hij voor de Volkskrant. Hij maakt politiek beeld, nieuwsfoto’s, reportages en portretten. Hiernaast is hij werkzaam voor verschillende commerciële opdrachtgevers. Zijn foto’s zullen velen herkennen: de iconische foto van staatssecretaris Eric van der Burg over de val van het kabinet in 2023, de bordesfoto van het kabinet Rutte IV, of zijn serie ‘Ongekend onrecht’ over de toeslagenaffaire. Hij is winnaar van de PrinsjesFotoprijs met de beste politieke foto van 2023 en viel meermaals in de prijzen met de Zilveren Camera. Van Dam vindt het belangrijk om zijn kennis en netwerk te delen met de volgende generatie fotojournalisten.  

PictureThis
© Marieke van der Velden

Heldere beeldtaal, aansprekende gezichten en vaak kleurrijke composities: dat is het werk van Marieke van der Velden. De geportretteerden van Van der Velden maken contact met de kijker en met haar als fotograaf. Er is altijd die blik: nieuwsgierig, zelfverzekerd of beheerst. In haar werk vertelt ze de verhalen van gewone mensen, gevluchte mensen, getraumatiseerde mensen of mensen met uitzonderlijke ervaringen. 
Van het alledaagse leven in Kabul tot doorsnee Nederlanders, van carnaval vierende Belgen tot Arabische toeristen in Zwitserland: Van der Velden brengt de mens in beeld waarin het verhaal dat hen affecteert centraal staat. Het vertellen van deze menselijke ervaringen, groots of juist ingetogen, kenmerkt haar fotografie. Vijf maal won ze een prijs bij de Zilveren Camera. Haar werk is gepubliceerd in o.a. The New York Times, De Volkskrant, De Correspondent, NRC, Washington Post, De Morgen, Internazionale en Le Monde. 

PictureThis #9
20 maart 2024, 19.00 u Zaal open, 19.30 u Start programma 
Grand Café Utopie, Waldeck Pyrmontkade 116, Den Haag
Tickets kun je hier bestellen.
Studenten krijgen €5 korting met de promotiecode STU@924. Neem dan wel je studentenkaart mee.
Het is t/m 20 maart ook mogelijk om Vriend te worden van PictureThis.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam