The Camera as a Weapon

0
The Camera as a Weapon
Still from 3 Stolen Cameras, 2017 © Equipe Media & RåFILM.

Foam toont t/m 14 februari de pop-up tentoonstelling The Camera as a Weapon. Hierin is het werk van 6 kunstenaars te zien die artistieke voorbeelden tonen waarin de camera wordt ingezet als wapen. De werken verschillen sterk in de perspectieven die ze innemen en de conflicten die ze bespreken, maar stuk voor stuk illustreren ze de impact van beelden in tijden van conflict. De tentoonstelling reflecteert op gebeurtenissen als de eerste keer dat door burgers gemaakte video’s de kijk van de wereld op een conflict vormden, tot gereconstrueerde tijdlijnen van de centrale gebeurtenissen tijdens conflicten.

The Camera as a Weapon
From far away, I hear the Cossacks’ reply (Ukraine), 2023 © Émeric Lhuisset.

De werken illustreren hoe de lens het mogelijk heeft gemaakt om conflicten vanuit verschillende gezichtspunten te belichten door een stem te geven aan de gewone burger. Tegelijkertijd leven we in een maatschappij waar het door technologische ontwikkelingen steeds moeilijker is om onderscheidt te maken tussen wat echt is en wat niet. Het is belangrijker dan ooit om als samenleving vragen te stellen over de waarde die we hechten aan – en het doel van al het beeldmateriaal dat op onze sociale netwerken circuleert. Met Sakir Khader, Forensic Architecture, Émeric Lhuisset, Rahib Mroué, Equipe Media and RåFILM en Negin Ahmadi. ⁠

Symposium: Regarding the Pain of Others
Als onderdeel van de pop-up tentoonstelling organiseert Foam op 10 februari een symposium, waarbij Susan Sontag’s invloedrijke essay Regarding the Pain of Others als uitgangspunt wordt genomen om te reflecteren op de rol van fotografie in conflicten en hoe dit sinds haar publicatie is veranderd. Het programma omvat lezingen, gesprekken tussen kunstenaars, filmvertoningen en een workshop. 

The Camera as a Weapon is t/m 14 februari 2024 te zien.
Het symposium Regarding the Pain of Others vindt op 10 februari plaats.

Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam