Eddy van Wessel: Vakantie-opruiming

0
Eddy van Wessel
Te koop

Juli 2023. Heel Europa is bezig met de zomervakantiekoorts, de zon schijnt en de caravan komt uit de stalling of de tent gaat achterin. Hele families met gillende kinderen bij de kampeerwinkels. De foto-enthousiasten zoeken dan nog snel de extra camera, filters of de perfecte tas en riem bij elkaar, bij de winkel of via Marktplaats. Ook ik zet daar wat spullen in de opruiming; de zolder ligt vol met camera’s en er komt alleen maar bij, lijkt het. Mijn sweethearts blijven natuurlijk, onbespreekbaar!

Na enkele dagen krijg ik verschillende reacties, vooral op analoge camera’s en lensjes. Analoog, weet je het zeker, dat was toch iets van vroeger, dat klikken en doordraaien? Oude, slecht gecoate Practica-lensjes passen ineens via adapters op de nieuwste mirrorless camera’s… dat imperfecte beeld is magisch. Alles is een cirkel, ook ons koopgedrag. Zo zie ik het oude bruin-oranje keukenplastic en de lp’s uit mijn jeugd ineens als ‘vintage’ geadverteerd, voor bedragen die de nieuwprijs soms ver overstijgen. Dat kan ik dus ook. Ik verkoop mijn fotografische iconen met deukjes en een paar filmpjes erbij, dan kunnen mensen gelijk aan de slag. Ik heb nog twee vriezers vol filmrollen.

Eddy van Wessel
Widelux en half kleinbeeld ©Eddy van Wessel

Stevig onderhandel ik met Conor over mijn uitklapbare Zeiss Ikon Nettar 6×9, met balg in nieuwstaat. “Opgevouwen net zo groot als je iPhone!” roep ik. Soepele verkooptechnieken heb ik toch. Uiteindelijk blijkt dat Conors opa nog ergens een klapcamera had en ja, familie-erfgoed, dat is nog veel leuker natuurlijk. De point en shoot (met flits!) doet het goed bij de jeugd; de hipster wil een Nikon FM of een Minolta, zolang het maar geen autofocus is. Met bruin leren riem, want de ‘beleving’ staat centraal. De filmrollen wil iedereen graag los kopen, want die worden steeds duurder. Ik ben kennelijk zelf niet veel anders, mijn kasten liggen er vol mee.

De oude camera’s waar ik zelfs nog mee op de frontlijn sta, zijn mijn half-kleinbeeld Ricoh en Canon en de Widelux panoramacamera; daarna sta ik dagen in de doka boven de Focomat-vergroter. Of ben ik aan het scannen met mijn Imacon Flextight, vijftien minuten per scan. Het zijn bloedmooie dpi’s, maar met SCSI-aansluiting! En als je dat niet hoeft te googelen, loop je net als ik een generatie achter – ik lijk dus helemaal wars van iedere vooruitgang. Niet helemaal waar, want ik rij wel in een elektrische auto (maar de ‘ware liefde’ is mijn oude Volvo P1800). En ik heb de Leica Q2 Monochrom Reporter, maar mijn camerafavorieten zijn mijn zwarte Leica M4 en de Widelux.

Eddy van Wessel
Lievelings

Zo is er voor alles een plekje: indien het een keer niet in je fototas past, dan wel in je hoofd. Niks mis mee, al denken mijn kinderen daar echt anders over. Inmiddels is de vakantie bijna voorbij en heb ik wat camera’s verkocht. “Wat een fijn gevoel, dat ruimt ook lekker op”, zegt mijn vrouw Marianne. Ik denk dat ik maar eens op Marktplaats kijk wat er zoal te scoren valt…

Eddy van Wessel is fotograaf in conflictgebieden. Zijn foto’s worden gepubliceerd in (inter)nationale kranten en tijdschriften. Instagram: @eddyvanwessel

Deze column komt uit Focus oktober 2023 nummer 10, haal hem nu in huis!

Meer lezen van Eddy van Wessel? Dat kan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam