Verwacht: twee lezingen bij Pennings Foundation

0
Pennings Foundation
boek Eboundja

In het komend jaar staan er al twee lezingen gepland bij Pennings Foundation in Eindhoven. In januari is er een lezing door Reinout van den Berg en in maart komt Bertien van Manen langs.

Reinout van den Bergh – Eboundja
18 januari 2024, 20:00 uur

Eboundja is de titel van het boek dat Reinout van den Bergh in 2020 publiceerde, over een langlopend fotoproject waaraan hij sinds 2011 aan werkte. Eboundja is een vissersdorp in het zuiden van Kameroen. De toekomst van de bewoners is onzeker door de aanleg van een diepzeehaven. Die haven wordt aangelegd door Chinezen, in ruil voor de winning van ijzererts. De recente, enorme veranderingen rond het dorp en de directe en indirecte impact hiervan op haar bewoners komen aan bod in de lezing. 

Reinout van den Bergh (Wageningen, 1957) studeerde fotografie en audiovisuele vormgeving aan AKV | St. Joost in Breda. Sinds 1982 werkt hij vanuit Breda als fotograaf en audiovisueel vormgever. Voor zijn werk bereisde hij Europa, Afrika, Azië, het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en Latijns Amerika. Hij heeft in opdracht gewerkt voor diverse etnografische musea en projecten voor Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Reinout van den Bergh is sinds 2006 curator van BredaPhoto. Daarnaast is hij als begeleider van studenten en afgestudeerden betrokken bij het International Talent Program van BredaPhoto. Hij heeft een aantal fotoboeken op zijn naam staan: o.a. Miners From Beringen (2014) en Eboundja (2020). 

Pennings Foundation
At the mines, Apanas, Siberia, 1994 © Bertien van Manen

Bertien van Manen – De diepte in
13 maart 2024, 20:00 uur

Bertien van Manen wordt gezien als een van de vernieuwers van de documentaire fotografie. Ze fotografeert het liefst gewone mensen, vaak arbeiders, in hun dagelijks leven. Daarvoor verbleef ze vaak lange tijd bij de mensen thuis. In Nederland fotografeerde ze onder andere families van mijnwerkers in Heerlen. Maar ook fotografeerde ze het dagelijks leven van gewone mensen in Engeland, Oekraïne, Rusland, China en Verenigde Staten. Haar projecten resulteerden in fotoboeken. Recent was in Heerlen haar expositie Gluckauf in cultuurhuis Schunck te zien. Bertien van Manen vertelt over haar oeuvre en wordt geïnterviewd door Petra Cardinaal.

Bertien van Manen (Den Haag, 1942) groeide op in Heerlen, studeerde Frans aan de Universiteit Leiden, maar besloot fotograaf te worden. Ze ging aan de slag als modefotograaf. Na het zien van ‘The Americans’ van Robert Frank stapte ze over op documentaire fotografie. Voortaan fotografeerde ze gewone mensen. Ze heeft een groot aantal fotoboeken op haar naam staan, waaronder ‘A hundred summers, a hundred winters’ (1994), ‘Moonshine’ (2014), ‘East Wind, West Wind’ (2001) en ‘Gluckauf’ (2023).

Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam