Joram Krol – Can I Be Me

0
Joram Krol
Joram Krol bij zijn tentoonstellingen opening ©Niels Knelis

Meer dan honderd foto’s van Joram Krol worden tentoongesteld in het Groninger Museum. In zijn expositie Can I Be Me zie je doordringende, eerlijke portretten, waar de mens zichzelf kan zijn.

Met de scherpte haarfijn in het oog, komen de emoties van de geportretteerde in het zwart-witte beeld binnen. Joram Krol staat bekend om deze beeldtaal, die hij zichzelf heeft aangeleerd. Hij fotografeert al ruim negen jaar en blijft zichzelf ontwikkelen. Een groot voorbeeld van hem is Anton Corbijn, die tevens in het Groninger Museum heeft gehangen.

Joram Krol
Heart 2022 ©Joram Krol


Zijn werkstijl is duidelijk, hij doet namelijk wat hij zelf wil. Met zijn eigen visie gaat Joram Krol aan de slag, maar aan een vooropgezet plan doet hij niet. Tijdens het maakproces kruipt hij in de leefwereld van de mensen die voor zijn lens staan. Op deze manier maakt hij een connectie met de persoon, waardoor hij op dit eindresultaat komt.

Joram Krol
Turningpoint 2023 ©Joram Krol

De straat is zijn studio
Joram Krol spreekt mensen aan op straat, neemt ze mee naar een rustige plek met natuurlijk licht en maakt daar geregisseerde foto’s. Natuurlijk licht is erg belangrijk voor Krol, hij maakt daarom nooit foto’s met flits. Krol maakt dan wel foto’s op straat, maar een straat – of stadsfotograaf is hij niet. In een interview met Sikkom vertelt Krol dat hij veel last heeft gehad van labels, daarom ook de titel Can I Be Me. Als mensen hem nu straatfotograaf noemen zegt hij: “Dat ben ik niet. Ik ben Joram.”

Joram Krol
Moonlit Moon ©Joram Krol

Can I Be Me
t/m 3 maart 2024
Groninger Museum
Museumeiland 1, Groningen

Wil je ontdekken waarom Anton Corbijn een voorbeeld is van Joram Krol? Ga dan naar de tentoonstelling MOØDe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam