Marcel van der Vlugt Senior –Hoffotograaf van het Druivenfeest

0
Marcel van der Vlugt Senior
Druivenprinses Corrie de Koning, Bloemenfee Toos Zwinkels en Oogstfee Jeanette van den Brink voor de studio en winkel aan de Molenstraat in Naaldwijk, 1967 © Marcel van der Vlugt Senior

Veel Westlanders van de ‘oude’ generatie kunnen zich de Naaldwijkse Druivenfeesten in de jaren ‘50 en ‘60 nog goed herinneren. Het waren de opvolgers van de Oranjefeesten en de voorgangers van de hedendaagse Westland Reünie. Marcel van der Vlugt Senior was hoffotograaf van het Druivenfeest.

De Druivenfeesten waren belangrijke hoogtepunten in het Westland. Met druivenprinsessen, de feesten op het Wilhelminaplein en de kleurrijke corso’s. Fotograaf Marcel van der Vlugt Senior (1923-2014) was vanaf het eerste begin aanwezig. Vanaf het eerste Druivenfeest in 1952 fotografeert Marcel alle corso’s die door het gehele Westland trokken met praalwagens, versierde personenauto’s en drumbands. De route liep ook door de Molenstraat in Naaldwijk en passeerde zo de studio en winkel. De foto’s werden rond de feesten in de etalages geëxposeerd. Met zijn team filmde hij ook verschillende corso’s, de films werden op speciale bijeenkomsten vertoond.

Marcel van der Vlugt Senior
Druivenprinses Nelly van Geest, 1959. © Marcel van der Vlugt Senior
Druivenprinses Nely van der Hout met hofdames Greetje Kortekaas en Nelly Hofman, 1963. © Marcel van der Vlugt Senior

Het plein was het middelpunt van de festiviteiten waar druivenprinsessen en hofdames door de burgemeester en andere notabelen werden onthaald. Vaak werd het plein versierd met bloemen-, groenten-en fruitdecoraties. Glazen kassen werden tijdelijk neergezet als druivenrestaurant. Om de gezichten van druivenprinsessen en hofdames te introduceren werden er voorafgaand aan de feesten persmomenten georganiseerd. Als Marcel van der Vlugt Senior in augustus 1959 een gloednieuwe studio opent, nodigt hij direct de druivenprinses en hofdames uit om die in kleur exclusief te mogen portretteren. Dat wordt een traditie tot het laatste Druivenfeest in 1969. Soms kiest hij de woonkamer boven de winkel, de tuin of zelfs het strand van Ter Heijde als locatie voor de gestileerde portretten.

Marcel van der Vlugt Senior
Druivenprinses Corry van Uffelen, 1964. © Marcel van der Vlugt Senior

Marcel van der Vlugt Senior was ‘wereldberoemd’ in het Westland. Hij fotografeerde veel trouwpartijen, (familie) portretten, huisdieren en pasfoto’s in de studio, maar ook aan huis. Hij maakte opnamen van communie-en priesterfeesten, voor de kassenbouw, kwekerijen, transportbedrijven en de toneelvereniging. Bovendien maakte hij bedrijfsfilms. Alles werd in eigen lab ontwikkeld en afgedrukt, eerst in zwart-wit en later ook in kleur. Hij was een pionier met de Polaroidcamera. De winkel was een drukke ontmoetingsplaats voor foto-en filmamateurs met een groot team dat hem daarbij assisteerde.

Marcel van der Vlugt Senior –Hoffotograaf van het Druivenfeest
t/m 31 oktober 2023
Gemeentehuis Naaldwijk
Verdilaan 7, Naaldwijk  

Ook nu te zien: Armando Jongejan – Tot de Blauwe Paal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam