Frederick Linck in het Haags Historisch Museum

0
Frederick Linck
Frederick Linck, Vrouw + bontjas + hond, 1978

De jaren ’70: een decennium waarin de binnenstad in crisis verkeerde. Verkrotting en afbraak bepaalden in grote delen van de Haagse binnenstad het straatbeeld, inwoners trokken massaal weg. Het Haags Historisch Museum kan dit verdwenen verleden nu tonen dankzij een schenking van 150 foto’s uit de nalatenschap van fotograaf Frederick Linck (1942-2020). 

Uitgebrande auto’s, verlaten afwerkplekken, excentrieke buurtbewoners en half gesloopte wijken – dit is het Den Haag dat Frederick Linck in de jaren ’70 heeft vastgelegd. Hij fotografeerde veel op straat, in zijn eigen buurt – het Oude Centrum – en in aangrenzende wijken in de Haagse binnenstad. Wijken die al decennialang in verval verkeerden en in deze periode drastisch gesaneerd werden. Het waren de jaren van ‘cityvorming’ en stadsvernieuwing. In melancholische en ontwapenende portretten legde Linck zijn buurtgenoten vast: van daklozen en caravanbewoners tot buurtjongens en middenstanders. Ook buiten de binnenstad vond Linck zijn inspiratie in het ‘volkse’ Den Haag – op de Haagse Markt en de jaarlijkse kermis op het Malieveld maakte hij verschillende fotoseries.

Frederick Linck
Frederick Linck, Huisjes voor de sloop ten behoeve van het Prins Bernhard viaduct, 1972

De foto’s van Frederick Linck tonen een uniek tijdsbeeld: een decennium van verwaarlozing en sloop, maar ook van de vele mensen die bleven of juist in deze rauwe buurt een nieuw thuis vonden. Mede dankzij protesten van buurtbewoners veranderde het beleid van de gemeente. In de jaren ’80 werd de afbraak van de binnenstad een halt toegeroepen door actiegroepen en een links college.

Frederick Linck was docent fotografie – onder andere aan de School voor Fotografie en Fototechniek en aan de KABK in Den Haag. Zijn straatfotografie uit de jaren ’70 is tot nu toe alleen in galerietentoonstellingen gepresenteerd.

Frederick Linck. Foto’s van Den Haag in de jaren ’70
7 okt t/m 28 jan 2024
Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7, Den Haag

Ook nu te zien: Steef Zoetmulder in Kunsthal Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam