Daniel Jack Lyons – Like a River

0
Daniel Jack Lyons
© Daniel Jack Lyons, from the series ‘Like a River’, 2019-2022

Met Like a River schept de Amerikaanse fotograaf Daniel Jack Lyons een kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig beeld van ondervertegenwoordigde trans en queer gemeenschappen. Vanaf 10 juni te zien bij Melkweg Expo.

Met een achtergrond in de sociale en medische antropologie ging Lyons aan het werk in het Amazonegebied onder de paraplu van Casa do Rio. Deze maatschappelijke organisatie ondersteunt en viert het culturele leven van tieners en jongeren die diep in het Amazonegebied leven. Daniel Jack Lyons fotografeerde met name de trans en queer gemeenschappen uit die regio. Hij onderzocht hoe diepgewortelde inheemse tradities en moderne identiteitspolitiek elkaar ontmoeten in een soort safe space, beschut door de uitbundige vegetatie van het regenwoud. De krachtige beelden van Lyons doen recht aan individuele expressie en bevestigen de coming-of-age van deze groep. Uit zijn foto’s spreekt een grote veerkracht tegen een achtergrond van milieuvervuiling, geweld en discriminatie. 

Daniel Jack Lyons
© Daniel Jack Lyons, from the series ‘Like a River’, 2019-2022

Daniel Jack Lyons: “Ondanks alle worstelingen die met queer zijn gepaard gaan, is er ook een magisch aspect, namelijk dat ik een ingebouwde familie en gemeenschap heb, waar ik ook ga. Dit bleek helemaal het geval bij dit project. Het was niet mijn bedoeling om alleen inheemse queer en trans mensen in het Amazonegebied te documenteren, maar naarmate het project vorm kreeg, waren het toch de trans, non-binaire en queer mensen waarmee ik de meest intieme band ontwikkelde. Er was ook een zeer intens verlangen onder de queer gemeenschap om gezien te worden.”

De publieke opening van Like a River is zaterdag 10 juni vanaf 17:00 tot 21:00 uur en is gratis toegankelijk.
Daniel Jack Lyons is hierbij aanwezig en zal ook zijn boek signeren.

Like a River
Daniel Jack Lyons
10 jun t/m 6 aug
Melkweg Expo
Ingang via MILK, Marnixstraat 409, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam