Snelfotografie: de rage van 1912 tot 1925

0
Snelfotografie
American Tip Top Foto Company, Tilburg. COLLECTIE REGIONAAL ARCHIEF TILBURG

12 portretten voor 25 cent! Druk op de knop en je staat erop! Heb jij je al laten Tip-Toppen? (serie kleine portretten – red). In 1912 barste een nieuwe fotorage in Nederland los: de snelfotografie. Fotografie bestond al ruim 75 jaar, maar jezelf laten portretteren was lang niet voor iedereen betaalbaar. De snelfotograaf bracht hier verandering in. Snelfotografie had als wereldwijd fenomeen een enorm effect op hoe wij vandaag de dag omgaan met portretfoto’s. Het was de voorloper van de pasfoto, de automaatfoto en zelfs de selfie. Het fotohokje – nota bene uitgevonden door een snelfotograaf – dat enkele jaren later op het toneel verscheen, drukte de snelfotografie grotendeels uit de markt en naar de vergetelheid.

Bij de tentoonstelling verschijnt van Dirk Kome het in eigen beheer uitgegeven boek Snelfotografie – de rage van 1912 tot 1925.
Vorig jaar verscheen van Róman Kienjet het boek De Snelfotograaf (Walburg Pers).

Snelfotografie: de rage van 1912 tot 1925
t/m 10 sep
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Ook nu te zien: Mens op Zee in het Scheepvaartmuseum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam