Sony World Photography Award 2023

0

Fotograaf van het jaar

Edgar Martins (Portugal) heeft de titel Fotograaf van het Jaar bij de Sony World Photography Award 2023 voor zijn serie Our War. Naast het winnen van een geldprijs van 25.000 dollar (USD) krijgt Martins een reeks digitale beeldapparatuur van Sony en wereldwijde online-aandacht. Martins wint ook een solopresentatie van zijn werk in Somerset House als onderdeel van de Sony World Photography Awards-tentoonstelling van volgend jaar.

Over zijn overwinning zegt Martin: “Het is een enorme eer om erkend te worden en hoewel ik filosofisch ben over prijzen en de subjectieve aard van iemands keuze, maakt de wetenschap, dat er meer dan 180.000 inzendingen waren voor de professionele wedstrijd van dit jaar, mij nederig. In dit geval is het ook een emotionele ervaring, omdat ik mijn vriend op een wereldpodium mag eren en de aandacht mag vestigen op de benarde situatie van de familie om zijn stoffelijk overschot te vinden. Geen enkele prijs heeft het bereik van de Sony World Photography Awards.

Onze oorlog door Edgar Martins

“In 2011 reisde mijn goede vriend en fotojournalist Anton Hammerl naar Libië om het conflict tussen regeringsgezinde en anti-Kadhafi-strijdkrachten te verslaan. Op 5 april werd hij met geweld ontvoerd en gedood door regeringsmilities. Gefrustreerd door het gebrek aan vooruitgang in het onderzoek naar zijn stoffelijk overschot, nam ik in 2022 het heft in eigen handen en reisde naar Libië.

Dit nooit eerder vertoonde oeuvre is opgebouwd als een zelfportret van Anton Hammerl aan de hand van de mensen die hij fotografeerde en ontmoette, en anderen die bij het conflict betrokken waren (vrijheidsstrijders of hun nakomelingen, ex-militairen, lokale bewoners, Kadhafi-getrouwen of lookalikes, enzovoort). Ze werden geselecteerd, omdat ze op hem leken, dezelfde ideeën en overtuigingen aanhingen, of me aan hem deden denken in verschillende fasen van onze vriendschap. Dit project toont een complex verhaal, vervormd door afwezigheid, dat vertelt over de moeilijkheid van documenteren, getuigen, getuigen, herinneren, eren en verbeelden.”

Op uitnodiging van Sony mochten wij aanwezig zijn bij de uitreiking in Londen en hebben wij de tentoonstelling Sony World Photography Award 2023 mogen bekijken. Het Sommerset House is een prachtige locatie voor deze tentoonstelling en is het bezoeken waard.
Bekijk hier een overzicht van alle winnaars in alle categorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam