Melkweg Expo: QOQNOOS

0
Melkweg Expo
For the Sake of Calmness, 2020 © Newsha Tavakolian

Sinds een paar maanden vindt de grootste feministische beweging van deze tijd plaats in Iran, waar mensen massaal de straat op gaan sinds de dood van de Koerdisch-Iraanse Jina Mahsa Amini. Met de leus ‘Jin Jîyan Azadî / Zan Zendegi Azadi’ (Vrouw Leven Vrijheid) wijzen ze de hele wereld erop dat er geen vrijheid bestaat zonder dat ook vrouwen vrij zijn. Vanuit Nederland volgt fotograaf en filmmaker Tina Farifteh de protesten in haar moederland Iran. Melkweg Expo vroeg haar om de meest relevante feministische beweging van de afgelopen periode een plek te geven in hun tentoonstellingsruimte.

Naar aanleiding van deze urgente protesten cureerde Farifteh een groepstentoonstelling waarin kunst als een vorm van verzet, en verzet door simpelweg vrouw te zijn, centraal staat. Ze selecteerde werken van vrouwelijke kunstenaars uit Iran en de Iraanse diaspora. In hun kunst sijpelt steevast verzet door, soms expliciet en compromisloos, soms subtiel en haast onzichtbaar. In de expositie zijn videokunstwerken, foto’s, installaties en multimediawerken opgenomen van Elnaz Assar, Niloofar Azimian, Tina Farifteh, Golshan, Sara Kazemimanesh, Nastaran Razawi Khorasani & Davy Pieters, Afsaneh Ghafarian Rabe’Ien Newsha Tavakolian.

Melkweg Expo
Work in progress, Iran protests, found (social media) footage, 2023 © Tina Farifteh

De strijd voor gelijke rechten is nooit gestreden; vrouwen- en mensenrechten zijn niet absoluut en elke generatie weer is verantwoordelijk voor het behoud ervan. Farifteh hoopt dat deze expositie bij kan dragen daaraan, dat Qoqnoos een inspiratie kan zijn voor alle vrouwen om hun eigen vorm van verzet te vinden en om het vuur altijd brandend te houden.

QOQNOOS ققنوس
You Can’t Burn Womxn Made of Fire

t/m 9 april
Melkweg Expo, Marnixstraat 409, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam