Michiel Heijmans: Naast het GAS zit de REM

Michiel Heijmans schreef het boek Straatfotobijbel voor Photofacts. Hij is behind-the-scenes- (BTS-) en bedrijfsfotograaf en geeft workshops straatfotografie.

0
Michiel Heijmans
© Michiel Heijmans

Nee, natuurlijk gaan we het in Focus niet hebben over de energieprijzen. Maar GAS kennen we allemaal: het Gear Acquisition Syndrome. Natuurlijk is die Nikon fantastisch en dankzij je GAS heb je in de loop van de tijd een indrukwekkende hoeveelheid lenzen verzameld. Maar misschien is die nieuwe Canon met twee megapixels extra wel nóg beter. Opeens staat je leven in het teken van die nieuwe camera van Canon, en kun je eigenlijk niet meer goed slapen voor je die aan je arsenaal hebt toegevoegd. GAS is een moderne ziekte. Een hele dure ziekte.

Ik heb zelf het afgelopen jaar een prima collectie verzameld. In alle eerlijkheid heb ik, naast mijn Sony A7 IV en A7R IV en een dozijn prime- en zoomlenzen, niks meer nodig. Ik weet me echt in elke situatie en bij elk licht te redden. Maar elke keer als er een nieuwe Sony-camera of -lens uitkomt, gaat het bij mij weer een beetje kriebelen. Tijdens een wandeling met de hond van de week kwam echter ineens het besef. Het besef dat, als je steeds op zoek bent naar iets nieuws, je nooit echt leert kennen wat je al hebt.

Daarom zou ik graag een nieuwe afkorting willen introduceren: REM. Rust En Meesterschap. Als je je blijft verdiepen in wat je al hebt, word je vanzelf een betere fotograaf. En gaat die onrust over nieuwe spullen vanzelf over.

Fotografie gaat natuurlijk niet over je camera. Het gaat over hoe goed je je camera kent. Als je dat ding écht kent, hoef je namelijk niet meer bezig te zijn met die camera. Want als jij een evenement moet fotograferen bij slecht licht, dan draai je als vanzelf zonder te kijken je diafragma open. Dan weet je hoe traag je sluitertijd mag zijn zonder dat je handheld scherpte verliest. Dan kun je met je handschoenen aan je batterijen verwisselen. Dan weet je in welke situatie raw eigenlijk een overbodige luxe is. Als je eenmaal zonder na te denken weet welke camera-instellingen op een bepaald moment het beste zijn, kun jij je focussen op het kijken. Als jij kunt focussen op het kijken, dan word je vanzelf een betere fotograaf.

Betekent dat dan dat je nooit meer een nieuwe camera of lens mag kopen? Nee, natuurlijk niet. Onzin. Maar dankzij je REM investeer je misschien eerder in een 50mm F1.2 als upgrade van je 50mm F1.8, en niet in een A7R V als upgrade van je A7R IV. Dankzij je REM koop je doelgerichter. Je investeert dan in wat je nodig hebt. Want uiteindelijk maakt een betere camera je geen betere fotograaf, maar dat hoef ik jou vast niet te vertellen!

De volgende keer dat jij GAS wilt geven, trap dan eerst even op de REM. Afgesproken?

Instagram: @michielheijmans

Deze column komt uit Focus maart 2023

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam