Casper Faassen: The Space Between

0
Casper Faassen
Dialogue III 2023 © Casper Faassen

The Space Between is de eerste solotentoonstelling van Casper Faassen bij Bildhalle Amsterdam. Na een succesvolle presentatie bij Bildhalle Zürich en een aantal grote kunstbeurzen waaronder Photo Londen en Art Rotterdam 2023, consolideren Bildhalle en de kunstenaar hun samenwerking met de presentatie van werken die Faassen speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt.

De tentoonstelling geeft de mogelijkheid om de rijkdom van Faassens werk in de volle breedte te ontdekken: dansers en zijn onderzoek naar het mannelijk naakt, landschappen en stillevens. Bildhalle heeft gekozen voor een presentatie van verschillende terugkerende thema’s in Faassen’s werk – vergankelijkheid, negatieve ruimte en ‘ReCollection’ – waarbij de verstilling van het leven als rode draad door elk werk loopt.

De titel van de tentoonstelling The Space Between verwijst naar een aantal belangrijke aspecten in het werk van Casper Faassen. Het verwijst naar de afstand die hij aanhoudt tot zijn onderwerp, naar de lagen in zijn werk en de ruimte tussen die lagen die bepalend is voor wat zichtbaar wordt. Faassen vindt inspiratie in het Japanse concept ma, wat verstaan wordt als negatieve ruimte of een leegte in de ruimte. Maar het is niet alleen leegte; ma is ook de afstand tussen twee dansers in een duet, de ruimte tussen twee werken of de stilte die valt vlak voordat iemand begint te praten. Voor Faassen zit de magie juist in die leegte en pauzes. Door de negatieve ruimte steeds dieper te onderzoeken ontstaat er een hyperfocus op bepaalde aspecten van het leven en van het kunstwerk. Net alsof je bepaalde zintuigen afsluit, waardoor je andere zintuigen veel scherper worden.

Ook te zien in de tentoonstelling in Bildhalle Amsterdam zijn werken uit Faassens ‘ReCollection’ serie. Voor deze serie fotografeert en verwerkt hij bijzondere objecten en ‘herzamelt’ ze zo op zijn manier. Herzameling, maar ook herinnering vormen de rode draad in deze werken.

Casper Faassen refereert door middel van craquelé, gouden breuklijnen op het oppervlak van zijn in nevel gehulde figuren, ook aan het verstrijken van de tijd. Vergankelijkheid afgezet tegen de schoonheid. Het doet denken aan het Japanse kintsugi, waarbij de breuklijnen van gebroken porselein met goud gelijmd worden. De filosofie hierachter is dat we onze imperfecties en de vergankelijkheid juist dienen te koesteren en vereren.

Casper Faassen – The Space Between is nog tot en met 27 mei te zien.
Bildhalle, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam