Fotografieopleidingen in Nederland:
Nederlandse Fotovakschool
Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven en Rotterdam
De Nederlandse Fotovakschool is een faculteit van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie (NAVB) en biedt fotografieopleidingen, cursussen en masterclasses. Naast de Fotovakschool heeft de NAVB nog 3 faculteiten: de Dutch Filmers Academy, Amsterdam Film School en de XR-Academy. Op aanvraag zijn ook proefstudeerdagen mogelijk. Kijk voor de startdata van de opleidingen op de website.
Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie (hbo-bachelor, deeltijd/voltijd)
Deze 4-jarige bacheloropleiding leidt je op tot professional in fotografie. De creatieve opleiding gaat diep in op technische en creatieve fotografische kennis. Thema’s als video, multimedia, ondernemerschap, communicatie, kunstgeschiedenis en cultuurfilosofie komen aan bod. Per studiejaar worden er zo’n 12 of 13 modules behandeld. Hiernaast werk je aan een overkoepelend project, dat het hele studiejaar duurt. In het laatste jaar loop je stage en voltooi je een afstudeerproject, dat bestaat uit het schrijven van een scriptie en het maken van een fotografisch eindwerk.
Photographic Design (deeltijd)
Photographic Design is een 2-jarige opleiding, waarbij concept- en creativiteitsontwikkeling centraal staan. Het 1e jaar start met scholing op gebied van fotografische technieken. In het 2e jaar ga je je eigen verhaal vertellen. Je leert concepten ontwikkelen vanuit je eigen creativiteit en doet een project Storytelling. Daarna doe je een eigen praktijkgericht project. De opleiding sluit af met een scriptie en een expositie. Je ontvangt een instellingsdiploma.

Fotografie (hbo-minor, deeltijd)
In 5 maanden tijd leer je de basis van de fotografische techniek (locatie- en studiofotografie) en krijg je specifieke modules die bijvoorbeeld ingaan op beeldcultuur. Toelatingseis: om deze minor te volgen, moet je student zijn bij een hogeschool of universiteit.
Virtual Xperience Design (hbo-minor, voltijd)
De minor Virtual Xperience Design is een hboopleiding voor iedereen die graag aan de slag wil in de creatieve industrie en is met name gericht op multi-experience-beeld. Een combinatie van fotografie, film en nieuwe media zoals 3D, AR, VR en CGI. Je werkt van opdracht tot eindproduct. Duur: 1 semester (5 maanden). Er zijn toelatingseisen, zie de website.
Fotografie (mbo-niveau 4, voltijd)
De mbo-opleiding Fotografie duurt 3 jaar. Je leert de techniek van digitale fotografie, maar ook grafische technieken en beeldbewerking komen ruimschoots aan bod. Zo ontwikkel je geleidelijk een eigen stijl en bouw je tegelijkertijd een professioneel portfolio op. Het diploma geeft je toegang tot het reguliere hbo.
Virtual Xperience Designer (mbo-niveau 4, voltijd)
In de mbo-opleiding Virtual Xperience Designer (voltijd, 3 jaar) komt een combinatie van nieuwe media zoals 3D, AR, VR, CGI met fotografie en film aan bod. Je leert werken met programma’s zoals Blender, Unreal en Cinema 4D voor de nieuwe media, maar ook de basic-skills van fotograferen en filmen en beeldbewerking. Hiernaast ga je diverse campagnes ontwikkelen, van het idee tot de uitvoer.

Vakopleiding Fotografie (deeltijd)
De deeltijd Vakopleiding Fotografie duurt 2 jaar. In het 1e jaar ligt de focus vooral op techniek en komen de modules Digital workflow, Studiofotografie en Locatiefotografie aan bod. Tijdens het 2e jaar wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een eigen stijl. Inhoudelijke en technische kennis worden verdiept en je ontwikkelt je vaardigheden op het gebied van communicatie, visuele presentatie en ondernemen. Je werkt toe naar een professioneel afstudeerportfolio en een examenopdracht. Na afronding ontvang je een instellingsdiploma.
Computer-Generated Imagery (CGI) (deeltijd)
Tijdens de 1-jarige opleiding Computer-Generated Imagery (CGI) leer je zelfstandig 3D-modellen te maken in het programma Blender. Er wordt begonnen bij de basis van het modelleren: het creëren van de vormen in 3D. Ook leer je werken met texturen, kleuren, belichting, characterdesign en het animeren van de modellen. Je ontvangt na afronding een instellingsdiploma.
Fotoacademie
Amsterdam
De Fotoacademie is een particuliere academie voor fotografie en video voor zowel de beginnende, als professionele fotograaf/beeldmaker. De eigen certificering is goedgekeurd door de CRKBO. Er worden 4 opleidingen, een postacademisch programma en diverse workshops geboden.
Basisopleiding (deeltijd)
Voor de Basisopleiding van de Fotoacademie is geen voorkennis vereist. Je leert de basistechnieken voor het maken van foto’s en film. Er worden 4 thema’s behandeld: compositie & vormgeving, opnametechniek, digitale beeldbewerking en montage. De Basisopleiding kan ook online gevolgd worden; er wordt iedere maand een Basisopleiding gestart. Studieduur: 3, 6 of 12 weken. Je ontvangt na afronding een certificaat.

Module Uitbouw (deeltijd)
In de Module Uitbouw wordt aandacht besteed aan zowel de ontwikkeling van het inhoudelijk deel als aan de uitbreiding van jouw technische vaardigheden op het gebied van stilstaand en bewegend beeld. Je werkt aan uiteenlopende opdrachten, van reportage tot portret en studio; zo leer je de basis van enkele specialisaties binnen de fotografie en video. Je maakt een aantal eigen projecten, welke deels als foto’s en deels als video mogen worden uitgevoerd. De module start in maart 2023 en duurt 14 weken. Je ontvangt een certificaat. Er is een toelatingsprocedure.
Conceptueel Beeld (deeltijd)
De opleiding Conceptueel Beeld is geheel modulair te volgen. Met de introductie van 4 modules: Concept, Visie, Specialisatie en Verdieping & Reflectie, heb je de mogelijkheid om de opleiding geheel aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeuren en ontwikkeling. In elke module (steeds een half studiejaar), ligt de nadruk op conceptuele en inhoudelijke ontwikkeling gecombineerd met veel praktijk, zowel met stilstaand (fotografie) als bewegend beeld (video). De lessen worden aangevuld met een of meer keuzeworkshops. De opleiding begint in maart 2023; er is een toelatingsprocedure. Na het halen van je diploma mag je jezelf Conceptueel Beeldmaker noemen.

Toegepaste Fotografie (deeltijd)
Deze opleiding, voorheen de Fotoschool, duurt 2 jaar en is een praktijkgerichte opleiding voor de ambitieuze vakfotograaf. Er is geen voorkennis nodig. De opleiding start met een basismodule, waarin je de basistechnieken van fotografie en beeldbewerking leert. Hierna zijn portret, product en reportage de hoofdthema’s. Ook videomontage, het maken van een organisatiestructuur voor je beeldmateriaal en beeldbewerking krijgen uitgebreid aandacht. Je studeert af met een bedrijfsplan, een professioneel en representatief portfolio en een themaproject. De opleiding gaat in maart 2023 van start en wordt afgesloten met een diploma en een expositie.
Gerrit Rietveld Academie
Amsterdam
Fotografie (hbo-bachelor, voltijd)
Op ‘de Rietveld’ richt de bachelor Fotografie zich op de ontwikkeling van een autonome praktijk als beeldend kunstenaar. Daarbij hoort een student met een kritische houding, die vanuit technisch, conceptueel en theoretisch perspectief het medium zelf voortdurend bevraagt. Fotografie wordt als uitgangspunt, kader en kerninteresse gezien, maar het is vanzelfsprekend om samenwerking en interdisciplinaire uitwisseling te zoeken. Elk jaar komen er verschillende gastdocenten op bezoek, zijn er atelierbezoeken, worden er tentoonstellingen binnen en buiten de academie georganiseerd, wordt er samengewerkt met externe partners en zijn er verschillende excursies. Je krijgt lessen fototechniek en fototheorie en je werkt aan opdrachten. In het afstudeerproject komen alle vaardigheden samen. Er zijn toelatingseisen. De bachelor zelf duurt 3 jaar, maar heeft een verplicht basisjaar ter voorbereiding.

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Den Haag
Fotografie (hbo-bachelor, voltijd/deeltijd)
Deze opleiding duurt 4 jaar. Je werkt in de eerste jaren aan veel verschillende opdrachten om de fundamentele theorieën, concepten en technische vaardigheden te leren. In het 2e jaar kies je een specialisatie: Documentaire of Fictie. Hierna werk je aan langetermijnprojecten, die je zelf vormgeeft. In het laatste jaar richt je je op 3 grote projecten: een werk in opdracht, een scriptie en je afstudeerwerk. Ook wordt er extra aandacht besteed aan je vaardigheden als ondernemer. De voertaal is Engels. Er is een toelatingsprocedure. Aanmelden vanaf 1 maart (priority deadline), 1 mei (uiterste deadline). Hierna kan de 2-jarige master Photography and Society gevolgd worden. Deze draait om samenwerking, onderzoeken impact en wordt geboden aan de hand van studio’s, workshops, seminars en andere peer-to-peer leerstructuren. Voertaal Engels.
Hogeschool voor de Kunsten
Utrecht
Photography (hbo-bachelor, voltijd)
De 4-jarige bacheloropleiding Photography leidt je op tot een veelzijdige, kritische beeldmaker met expertise binnen fotografie. Docenten zijn bekende en ervaren fotografen en kunstenaars. Praktijk- en theorievakken worden gecombineerd en in de opdrachten komen onderzoek en kritische reflectie aan bod. Je werkt samen met mensen uit verschillende disciplines, zoals filmmakers, tekstschrijvers en grafisch vormgevers. Eind februari en eind april zijn er 2 meeloopdagen. Er is een toelatingsprocedure. Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden.
Audiovisuele media (hbo-bachelor, voltijd)
De bachelor Audiovisuele media is een 4-jarige opleiding waarin je je richt op het maken van films, video-, televisie- en online producties. Op 18 maart is er een open dag bij de HKU.
School voor Fotografie
Breda, Utrecht en Groningen
De School voor Fotografie biedt cursussen, specialisaties en opleidingen. De groepen zijn niet groter dan 12 studenten. Er zijn geen open dagen, wel bestaat de mogelijkheid om een proefles bij te wonen. Er zijn verschillende startdata per locatie.
Basisopleiding fotografie (deeltijd)
In 6 lesdagen of 12 avonden leer je de basiskennis van techniek en maak je kennis met verschillende fotografiegenres. Ook beeldbewerking komt aan de orde.
Fotografieopleiding (deeltijd)
De Fotografieopleiding is een 1-jarige vakopleiding, waarin je de verschillende disciplines van de fotografie ontdekt. Je werkt in de fotostudio, maakt reportages en leert omgaan met professionele apparatuur. Deze opleiding kent een eigen kwalificatie met erkenning vanuit de beroepsvereniging en de beroepspraktijk en staat geregistreerd bij het CRKBO. Het eindexamen bestaat uit 6 examenopdrachten. Er wordt eens per 2 weken lesgegeven. Er zijn toelatingseisen.
P R I S M A (deeltijd)
P R I S M A is een 1-jarige opleiding voor mensen die geen loopbaan in fotografie ambiëren, maar zich wel creatief willen ontwikkelen, inspiratie willen opdoen en een fotografische en uniforme kwaliteit in hun werk willen hebben.
St. Joost School of Art & Design
Breda en Den Bosch
Photography, Film & the Digital (hbo-bachelor, voltijd)
Bij de opleiding aan de St. Joost School draait om het vertellen van verhalen. Met de inzet van digitale media zijn er meer mogelijkheden om fotografie en film te combineren, waardoor je je eigen beeldtaal kunt creëren. Zo kun je als maker spelen met de mogelijkheden van interactieve online vertellingen en VR. Je experimenteert met digitale (vaak interactieve) technologie in de studio’s en techlabs, en leert de beginselen van programmeren en coderen. In het 3e jaar volg je een minor die bij je past en loop je stage. In het laatste jaar krijg je ook ondernemerslessen en studeer je met een eigen onderzoeksproject. Een dag meelopen is mogelijk. Er is een toelatingsprocedure. Na de opleiding kan de master Visual Arts and Post-Contemporary Practice gevolgd worden.

Willem de Kooning Academie
Rotterdam
Photography (hbo-bachelor, voltijd)
Tijdens deze 4-jarige bacheloropleiding ontwikkel je je visie en leer je hoe je fotografie als medium en kunstvorm kunt gebruiken. Je kunt beelden creëren, verzamelen en cureren, puur met fotografie werken of via gemengde media. Je wordt aangemoedigd om zowel traditionele analoge technieken als AI te verkennen. Je kunt er ook voor kiezen om autonoom, sociaal of commercieel te werken, afhankelijk van je eigen interesses en drive. Tijdens je studie ontwikkel je voortdurend je technische, onderzoeks- en praktische vaardigheden. Er ligt nadruk op samenwerkingsmethoden en interdisciplinaire werkvormen, om je voor te bereiden op voortdurend veranderende professionele praktijken. De voertaal is Engels. Er zijn toelatingseisen. Hierna kan je de 2-jarige Master Media Design: Lens-Based volgen. Deze wordt gegeven in het Piet Zwart Instituut. Hierbij worden animatie, fotografie en het volledige scala aan hedendaagse filmische vormen als één uitgebreid werkveld gezien.
Studio 307
Amsterdam
ID en VD (deeltijd)
Studio 307 is een privé-opleiding, opgezet door fotograaf Milan Gies. Samen met fotograaf Sarah Mei Herman geeft hij 2 1-jarige opleidingen. Hierbij wordt 2-wekelijks in groepen van maximaal 6 deelnemers een traject gegeven, per deelnemer op maat gemaakt. Om en om is er een les waarin de voortgang van de project(en) wordt besproken en een waarin zaken als signatuuranalyses en aanverwant onderzoek, het schrijven van teksten, subsidie-aanvraag en/of techniek aan bod komen. Bij ID draait het om het vinden van je identiteit als maker en het versterken van je fotografisch handschrift. Er wordt toegewerkt naar een portfolio. Bij VD gaat het om verdieping in een langlopend project. Centraal staat het opengooien en bespreken van het proces, van concept tot uitvoering, onder meer aan de hand van onderzoeksvragen. ID en VD starten in september; aanmelden kan vanaf 1 april. Voor beide opleidingen zijn er toelatingseisen. Je ontvangt een certificaat.
Film and Photographic Studies (hbo-master, voltijd)
De 1-jarige masteropleiding Film and Photographic Studies volgt een interdisciplinaire benadering van de studie van ‘lensgebaseerde’ media: fotografie, film en video. Dit programma (waarbij je dus niet wordt opgeleid tot fotograaf) bevat een mix van lezingen, workshops, seminars en excursies. Het programma wordt gegeven door gerenommeerde wetenschappers van de faculteit Geesteswetenschappenvan de Universiteit Leiden en door kunstenaars, critici en curatoren. De voertaal is Engels en er is een toelatingsprocedure.
Universiteitsbibliotheek Leiden
Vakcursus determineren historische fotografische procedés (deeltijd)
Deze cursus is bedoeld voor conservatoren, archivarissen en andere belangstellenden op het gebied van de fotografie. Aan de hand van concrete voorbeelden kan het determineren van historische en hedendaagse fotografische procedés diepgaand worden bestudeerd. De cursus, waarin theorie en praktijk evenredig aan bod komen, bestaat uit 8 dinsdagen en begint op 7 februari 2023. Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.
Ninedots Academy
IJsselstein
Diverse opleidingstrajecten (deeltijd)
Ninedots is een privé-instituut en verzorgt masterclasses, coaching en intensieve leertrajecten op het gebied van fotografie en creatieve ontwikkeling. Je leert nieuwe vaardigheden, verlegt grenzen en maakt een volgende stap in jouw ontwikkeling als beeldmaker. Je onderzoekt, experimenteert en creëert. Dit doe je samen met andere beginnende en gevorderde fotografen en beeldmakers. De docenten zijn professionele fotografen die midden in de beroepspraktijk staan. Ze hebben zicht op wat speelt en plaatsen jouw ontwikkeling in breder perspectief. Ze hebben ervaring met lesgeven, publiceren in landelijke media en hun werk is te zien in musea en op festivals. Ze dagen je uit, confronteren je waar nodig en zetten jouw ontwikkeling en leerwens altijd centraal. Door los te laten en te experimenteren verleg je jouw grenzen. Er wordt gewerkt in groepen van maximaal 10 personen.

Forum BEELDtaal
(online)
Beeld en Taal
Bij Forum BEELDtaal ligt de focus op het creatief communiceren met fotobeelden en verdieping in de fotografie. In de opleiding Beeld en Taal wordt eens per 2 weken een online-live-les gegeven aan een groep van maximaal 10 personen. Het lesmateriaal bestaat uit video’s, teksten en opdrachten. Foto’s worden in groepsverband besproken. In 16 lessen leer je hoe verhalende fotografie werkt, doet er zelf ervaring mee op en leer je het zelf toe te passen. Deelnemers krijgen een eindtentoonstelling bij Pennings Foundation in Eindhoven. Er zijn 2 groepen en het cursusjaar loopt van september loopt tot en met juni. Daarnaast is er ook een community, waar je het hele jaar door kunt instappen. Hier kun je onder begeleiding, op eigen tempo aan je fotoproject werken.
The FOTOfactory
Amsterdam
Full 3 Year Course (deeltijd)
The FOTOfactory is een privaat film & fotografie-instituut. Er worden zowel Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen, workshops en cursussen gegeven. Studenten komen uit verschillende landen. Gedurende de 3-jarige fotografieopleiding Full 3 Year Course word je opgeleid tot een professioneel fotograaf. Je leert de diverse kanten van de fotografie kennen, studiotechniek, camerakennis, conceptuele modefotografie, documentairefotografie, maar ook kunstgeschiedenis en filmen maakt deel uit van je studie. Het 3e jaar is een specialisatiejaar, waarin je je eigen professionele portfolio ontwikkelt. Het schrijven van je thesis maakt hier ook deel van uit. Je ontvangt een certificaat en maakt deel uit van de Graduation Show-tentoonstelling. De opleiding start in februari en er zijn toelatingseisen.
Fotoschool Statief
Utrecht
Bij Fotoschool Statief worden cursussen, werkgroepen en de 3-jarige vakopleiding fotografie gegeven.
Vakopleiding fotografie (deeltijd)
Deze opleiding is naar keuze overdag of ’s avonds te volgen. In het basisjaar leer je alle beginselen van de fotografie. Vervolgens werk je aan het vrij fotograferen en het ontwikkelen van een eigen stijl. In jaar 3 maak je een afstudeerproject en werk je toe naar de eindpresentatie, expositie en publicatie. Elk leerjaar start in september.
Photofacts Academy
(online)
Deze weblog over fotografie, opgericht door Elja Trum, bevat meer dan 100 Nederlandstalige videocursussen, gegeven door 40 topfotografen. Onderwerpen zijn onder meer de basis van fotografie, creatieve fotografie, natuur-, dieren-, portret- en productfotografie, ondernemen, Lightroom, Photoshop en Luminar. Elke maand wordt er een nieuwe cursus toegevoegd en wekelijks wordt er een korte, praktische video verstuurd. Er is een 14-daags gratis proeflidmaatschap mogelijk. Hierna zijn er diverse mogelijkheden, waaronder het volgen van een losse cursus of een jaarlidmaatschap.

Fotografieopleidingen in België:
Net als in Nederland zijn er in België heel wat mogelijkheden om fotografie te studeren. We beperken ons hier tot de Nederlandstalige opleidingen. Voor wie net een diploma middelbaar onderwijs heeft behaald, ligt een voltijdse dagopleiding (professionele of academische bachelor) aan een hogeschool het meest voor de hand. Een professionele bachelor bereidt, zoals de naam al aangeeft, direct voor op het beroep van fotograaf. In een academische bachelor is er ook aandacht voor een bredere algemene en artistieke vorming. Naast deze voltijdse opleidingstrajecten aan hogescholen zijn er nog kortere opleidingen in dag- en avondonderwijs. Deze zijn bedoeld zowel voor wie (al dan niet als bijberoep) vakfotograaf wil worden als voor gepassioneerde hobbyfotografen. Vermelden we ten slotte nog de fotografieopleidingen in het deeltijdkunstonderwijs (de ‘kunstacademies’). Hier ontwikkel je jezelf als amateurfotograaf.
Karel de Grote Hogeschool
Antwerpen
Audiovisuele Technieken: Fotografie (professionele bachelor)
Deze opleiding op de Campus Sint Lucas Antwerpen duurt 3 jaar. Per module zijn er opdrachten binnen verschillende genres, zoals portret en architectuur, concept en docu, pub en food, mode en reportage. De lessen starten in september. Per week is er gemiddeld 22 uur les en er is 1 tot 1,5 dag per week vrij om aan projecten te werken. Er is geen toelatingsproef. De jaarlijkse infodag vindt dit jaar plaats op zaterdag 11 maart. Na het behalen van de bachelor is er een schakelprogramma om door te stromen naar een master Beeldende Kunsten.
KASK Antwerpen
AP Hogeschool
Beeldende Kunsten: Fotografie (academische bachelor en master)
Deze opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten duurt 4 jaar (3 jaar bachelor + 1 jaar master). De opleiding maakt studenten vertrouwd met de technische, conceptuele en esthetische aspecten van het medium. Studenten leren een subjectieve houding te ontwikkelen ten opzichte van beeldcultuur en hedendaagse kunst. Om aan de Academie te kunnen starten, dienen kandidaatstudenten te slagen voor een artistieke toelatingsproef. Daarin worden de persoonlijke motivatie, het artistieke potentieel en de technische vaardigheden gepeild. Dit jaar zijn er 2 sessies: op 3 en 4 juli, en op 4 en 5 september. De lessen starten midden september en lopen tot eind juni.

LUCA School of Arts
Campus Brussel / Sint-Lukas
Beeldende Kunsten: Fotografie (academische bachelor en master)
De afstudeerrichting Fotografie van Campus Sint-Lukas Brussel moedigt studenten aan om open en vrijmoedig om te springen met het fotografisch medium en zich te ontwikkelen tot autonome beeldenmakers. De opleiding is opgebouwd uit modules over verschillende aspecten van fotograferen en projecten waarin studenten hun eigen visie ontwikkelen. Na de bacheloropleiding van 3 jaar kunnen studenten nog een 1-jarige artistieke master of een 2-jarige educatieve master volgen. Om toegelaten te worden, moeten studenten slagen voor een artistieke toelatingsproef. Kennismaken kan op de Open Campusdagen op 8 maart, 6 mei en 30 augustus.
LUCA School of Arts
Campus Brussel / Narafi
Audiovisuele Technieken: Fotografie (professionele bachelor)
Narafi (de naam gaat terug op Nationaal Radio en Film Instituut) biedt een 3-jarige professionele bacheloropleiding Audiovisuele Technieken – Fotografie aan op een unieke locatie: een kasteeltje in het Dudenpark in Brussel. Naast fototechniek – met veel praktijk en eigen projecten – komen ook beeldbewerking, videotechnieken en het werken met allerhande types belichting aan bod. De opleiding is toegankelijk zonder toelatingsproef. Na de opleiding kan je na het volgen van een schakelprogramma (1 jaar) nog een master halen aan LUCA School of Arts, of een 1-jarige verkorte educatieve bachelor volgen. Wie al werkt, kan een aangepast studietraject voor werkstudenten volgen. Kennismaken kan op de Open Campusdagen op 8 maart, 6 mei en 30 augustus.
Centra voor volwassenenonderwijs
De opleidingen van de verschillende centra voor volwassenenonderwijs in Vlaanderen(zoals CVO en Qrios) zijn overwegend praktijkgericht. Ze bestaan meestal uit afzonderlijke modules, die je op verschillend tempo kan volgen: als voltijdse jaaropleiding, of gespreid over meerdere jaren in deeltijds of avondonderwijs. Sommige modules dienen als stapsteen voor andere en dien je eerst te volgen. Het precieze aanbod verschilt, en er zijn vaak ook meerdere startmomenten per jaar.

KASK & Conservatorium Gent
School of Arts HOGENT & Howest
Beeldende Kunsten: Fotografie (academische bachelor en master)
Ook de KASK Gent biedt een academische opleiding Beeldende Kunsten met afstudeerrichting fotografie aan van 3 (bachelor) + 1 (master)jaar. Door een intensieve, individuele begeleiding worden jonge fotografen op weg gezet naar een autonoom inzicht in het medium fotografie. De technische kant van fotografie is geen doel op zich, maar is de onderbouw om beelden te maken. KASK Gent leverde een hele reeks topfotografen af, waaronder Dirk Braeckman, Carl De Keyzer, Nick Hannes, Michiel Hendryckx, Lieve Blancquaert en Johan Jacobs, waarvan sommige er actief zijn als lesgever. KASK Gent organiseert infomomenten op 8 maart, 24 juni en 2 september en een Opendeurdag op 23 april. Wie zich voor de opleiding wil inschrijven, moet een artistieke toelatingsproef doen. Voor de bachelor vindt deze plaats van 5 tot 7 juli en van 29 tot 31 augustus.
LUCA School of Arts
Campus Genk / C-mine
Beeldende Kunsten: Fotografie (academische bachelor en master)
Deze bachelor op Campus C-mine (op het terrein van een voormalige steenkoolmijn) combineert fotografie met andere media zoals film, stop-motion, grafische vormgeving, mixed media, video-arts, fashionfilm, boekvormgeving, media arts, creative coding, 3D, VR en meer. Na de academische bacheloropleiding van 3 jaar kunnen studenten doorstromen naar een 1-jarige artistieke master of een 2-jarige educatieve master. Kandidaatstudenten moeten een slagen voor een artistieke toelatingsproef. Deze vindt plaats in april, juni en september. Kennismaken kan op de Open Campusdagen op 8 maart, 6 mei en 30 augustus.
Syntra biedt beroepsgerichte opleidingen aan voor zelfstandigen en kmo’s (kleine en middelgrote ondernemingen). Op verschillende locaties in Vlaanderen organiseert Syntra opleidingen fotografie aan, met een mix van lessen en praktijkopdrachten. Een opleiding bij Syntra richt zich dan vooral op het aanleren van beroepscompetenties en ondernemerschap. In dagonderwijs duurt de opleiding 1 jaar, in avondonderwijs 2 jaar. Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een ‘getuigschrift’. Wie daarnaast ook voor een cursus ondernemerschap slaagt, krijgt een ‘diploma’ in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma’s van Syntra zijn erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Dit artikel over fotografieopleidingen komt uit Focus 1/2 – 2023. Bestel dit nummer hier.