Rabo Photograpic Portrait Prize & talent 2020

0
@Colette Lukassen, Emma

Op 20 november 2020 is er een uitreiking door de Dutch National Portrait Gallery, in samenwerking met de Rabobank en het Pictoright Fonds. Genomineerd voor de Rabo Photograpic Portrait Prize zijn portretten gemaakt door: Sanne Donders, Julia Gunther, Frank Ruiter, Sander Troelstra en Els Zweerink. Zij werden geselecteerd uit bijna 500 ingezonden portretten. Voor het derde jaar wordt er een talentprijs uitgereikt. De jury is onder de indruk van de hoge kwaliteit van de inzendingen voor deze prijs en plaatste vier in plaats van drie series van talenten op de shortlist, van Hajar Benjida, Vera van Dam, Colette Lukassen en Sterre Fenna van der Waals.

Bijna 500 inzendingen

De shortlist voor de Rabo Photographic Portrait Prize wordt jaarlijks toegekend aan de maker van het beste fotoportret van het afgelopen jaar. Uit de bijna 500 inzendingen werden 32 portretten geselecteerd voor de longlist waar uiteindelijk vijf sterke, kansrijke portretten uit gekozen zijn voor de shortlist. Deze fotografen laten ons echt naar de mens kijken – ze brengen de geportretteerden dichterbij. De winnaar van de Rabo Photographic Portrait Prize wint een prijs van € 10.000 en het werk wordt opgenomen in de kunstcollectie van de Rabobank. De winnaar van de Rabo Photographic Portrait Talent ontvangt € 2.500.

Jury

Dit jaar bestaat de jury uit: juryvoorzitter Bart Rutten (artistiek directeur van het Centraal Museum, Utrecht), Verily Klaassen (hoofd Kunstzaken Rabobank), Sybren Kuiper (grafisch ontwerper), Philippiene Noordam (sr. adviseur Kunstzaken/curator, ministerie van Buitenlandse Zaken), Robin de Puy (winnaar Rabo Photographic Portrait Prize 2019).

Over RABO PHOTOGRAPHIC PORTRAIT PRIZE 2020

De Rabo Photographic Portrait Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van het beste fotoportret van het afgelopen jaar. De prijs wordt toegekend door Dutch National Portrait Gallery in samenwerking met de Rabobank en het Pictoright Fonds. De portretten zijn gemaakt tussen 1 juni 2019 en 31 mei 2020 door een Nederlandse fotograaf of een internationale fotograaf die langere tijd in Nederland werkzaam is (geweest). Alle genomineerde fotografen geven blijk van een opvallend en constant oeuvre binnen de portretfotografie. Een belangrijk criterium is dat in het portret de kortstondige en bewuste relatie tussen fotograaf en geportretteerde op een bijzondere manier herkenbaar is. Daarnaast spelen vanzelfsprekend vakmanschap, techniek en compositie een rol bij de beoordeling.

Rabo Photograpic Portrait Prize
foto: Frank Ruiter Willeboord en Adriaan Gabriëlse
Rabo Photograpic Portrait Prize
@Sterre Fenna van der Waals, Mijn broer en ik
Rabo Photograpic Portrait Prize
@Vera van Dam, Eye to Eye

dutchnationalportrait.gallery.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam