Kompelkoppen – Stephan Vanfleteren

0
Kompelkoppen
Kompelkoppen © Stephan Vanfleteren

In 2022 is het 30 jaar geleden dat de steenkoolmijn van Zolder (B) – als laatste van de Benelux – definitief werd gesloten. Heusden-Zolder herdenkt dit einde van een industrieel tijdperk, in samenwerking met talrijke organisaties uit de streek, onder de naam MIJN|KRACHT met een mix van film, theater, fotografie, muziek, beeldende kunst en installaties. Voor Kompelkoppen (een informele benaming voor mijnwerker) fotografeerde Stephan Vanfleteren meer dan 75 mijnwerkers die gewerkt hebben in de Limburgse steenkoolindustrie. De indringende portretten zijn een eerbetoon aan een vergane Belgische industrie en haar arbeiders. Naast portretten van karaktervolle koppen, diverse nationaliteiten, groepsfoto’s, stillevens is er ook een hedendaagse en abstracte filmprojectie De Profundis te zien, die Stephan maakte met Stef Van Alsenoy. Deze laatste maakte ook met authentieke geluidsfragmenten een unheimliche soundscape bij de expositie. De werken worden gepresenteerd in een grote ‘black box’ in de unieke compressorenzaal van ZLDR Luchtfabriek.

Kompelkoppen – Stephan Vanfleteren & Stef Van Alsenoy
Verlengd t/m 22 januari 2023 | ZLDR Luchtfabriek
Marktplein 5, Heusden-Zolder (B)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam