Frans Grummer: boek en tentoonstelling

0
Frans Grummer
Foto: © Frans Grummer

Frans Grummer (1924-2021) bouwde in zijn carrière als fotograaf een indrukwekkend archief op. Hij maakte onder meer reclamefoto’s voor Artifort, Mosa en Sphinx, maar een groot deel van zijn werk bestond uit de pasfoto’s en portretten, die hij maakte in zijn fotostudio aan het Vrijthof in Maastricht. Hier verschenen alle denkbare rangen en standen voor zijn lens. Van notabele tot fabrieksarbeider. Ook André Terlingen bleek door Grummer gefotografeerd, toen hij anderhalf jaar oud was. Dit ontdekte hij pas toen hij als volwassene en collega-fotograaf de beschikking kreeg over het enorme archief van Grummer. Geraakt door de impact van de beelden besloot Terlingen het archief zichtbaar te maken, als cadeautje voor de stad. In 2018 begon hij – toen nog met hulp van Frans Grummer– met de digitalisering van het archief, dat in totaal 4000 portretten bevat. De tentoonstelling bij Centre Céramique in Maastricht is nog t/m 16 april 2023 te zien.

Frans Grummer – Portretten van hier/1955-1966
idee en realisatie: André Terlingen
essay: Ad van Iterson
Stichting Zuidervrienden
€ 15,-

Frans Grummer
cover boek Frans Grummer – Portretten van hier/1955-1966 Foto: © Frans Grummer

Meer nieuw uitgebrachte fotoboeken vind je in Focus 12.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam