Marwan Magroun is Fotograaf des Vaderlands 2022-2024

0
Marwan Magroun
Marwan Magroun - Fotograaf des Vaderlands 22/24 © Jan Dirk van der Burg

Fotograaf en regisseur Marwan Magroun is in het Nederlands Fotomuseum benoemd tot de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Als Fotograaf des Vaderlands zal hij de komende twee jaar als ambassadeur voor de fotografie optreden. Marwan is de zesde Fotograaf des Vaderlands en volgt Jan Dirk van der Burg op, die het ambt 4 jaar vervulde. Om te komen tot de selectie van de Fotograaf des Vaderlands is een oproep gedaan aan de leden van Platform Fotografie Nederland, een samenwerkingsverband van negen fotografie-presenterende instellingen verspreid over het land. Op basis van deze namen is een longlist samengesteld. De uiteindelijke keuze is gemaakt door een commissie bestaande uit curatoren van het Nederlands Fotomuseum, Frits Gierstberg en Guinevere Ras, en Wilfried de Jong.

Marwan Magroun is een meermaals bekroonde Nederlands-Tunesische fotograaf en regisseur. Zijn werk richt zich op het herdefiniëren van de hedendaagse beeldcultuur. Magroun streeft ernaar dit toegankelijker en inclusiever te maken. Door o.a. het vertellen van verborgen verhalen. Hij beschouwt dit als een noodzakelijke aanvulling op ons collectieve geheugen. Zijn bi-culturele achtergrond geeft hem diverse perspectieven op maatschappelijke thema’s als identiteitsontwikkeling en representatie. Magroun bouwde in korte tijd een respectvolle naam in Nederlandse fotografie. Zijn transmediale project The Life of Fathers won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera 2020, Paul Peters Fotoprijs en DUPHO SO Award 2021. Zijn documentaire werd geselecteerd voor het International Film Festival in Rotterdam en vertoond op de Nederlandse televisie.

Fotograaf des Vaderlands

Fotograaf des Vaderlands is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en FOAM in Amsterdam. Een Fotograaf des Vaderlands wordt gevraagd fotografie op een aantrekkelijke of juist prikkelende manier bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Eerdere Fotografen des Vaderlands waren Ahmet Polat, Robin de Puy, Koen Hauser en Ilvy Njiokiktjien. Sinds 2022 is het Nederlands Fotomuseum hoeder van de Fotograaf des Vaderlands.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam