Danny Kalkhoven: Utrecht in Pinhole

0
Danny Kalkhoven
© Danny Kalkhoven

Al zo’n 20 jaar houdt Danny Kalkhoven zich bezig met een bijzondere vorm van fotografie: pinholefotografie. Hierbij wordt de lens van de camera vervangen door een klein gaatje, de klassieke camera obscura. 
Danny: “Ik ben ermee in aanraking gekomen tijden een fotografiecursus Het is heel basaal werken, zonder zoeker en met heel lange belichtingstijden, waarbij het toeval een belangrijke rol speelt. Je wordt niet afgeleid door technische snufjes, je hebt veel minder controle over het resultaat, dat maakt het fascinerend en mooi!

Danny Kalkhoven
© Danny Kalkhoven

Een aantal van de camera’s heb ik zelf gemaakt door oude 6X6 klapcamera’s om te bouwen naar pinhole. Maar ik gebruik ook pinholecamera’s die ik kant en klaar heb gekocht via internet. Sommige zijn van hout, sommige van metaal of zelfs 3D geprint. Vrijwel alles analoog, op rolfilm. In enkele camera’s wordt de film over een gebogen frame gelegd, waardoor je een vervormd beeld krijgt. Het mooie is, dat de resultaten daar niet van afhangen, ook met simpele kartonnen doosjes kun je prachtige foto’s maken. De scherptediepte van nul tot oneindig, de vage of doorzichtige elementen bij de lange sluitertijden, het toeval, dat alles geeft in samenspel vaak heel mooie resultaten.”

Utrecht in Pinhole
Danny Kalkhoven
t/m 6 maart
Centrale Bibliotheek, Neude, Utrecht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam