Aardlekschakelaars: wat is het en wat is het verschil met een aardlekautomaat?

0

Aardlekschakelaars zijn belangrijk op het moment dat je bezig gaat met je groepenkast. Deze schakelaars helpen je op het moment wanneer er lekstroom plaatsvindt. Iets wat je zelf niet ziet maar gelukkig de aardlekschakelaar wel. Door gebruik te maken van een aardlekschakelaar of aardlekautomaat kunnen gevaarlijke situaties voorkomen worden. Maar welke past binnen jouw groepenkast? Hieronder leggen wij uit wat het verschil is tussen de schakelaars en welke voor- en nadelen deze schakelaars hebben.

Wat is een aardlekschakelaar?
Een aardlekschakelaar is een onmisbaar component in iedere groepenkast. Het wordt gebruikt om een installatie spanningsloos te maken. Wanneer er een lekstroom optreedt doet een aardlekschakelaar dat automatisch. Een lekstroom is als er een grotere hoeveelheid stroom de installatie ingaat dan dat eruit komt. Ergens wordt dan stroom gelekt. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties zoals brand of elektrocutie. Een aardlekschakelaar detecteert direct een lekstroom en schakelt het automatisch af. Door gebruik te maken van een aardlekschakelaar voorkom je het weglekken van stroom.

Wat is een aardlekautomaat?
Een aardlekautomaat en een aardlekschakelaar hebben allebei hetzelfde doel: het voorkomen van stroom lekken. Wel zit er een groot verschil tussen de twee. Een aardlekautomaat bevat naast een aardlekschakelaar ook een installatieautomaat. Een aardlekautomaat is een beveiliging die reageert op lekstroom, kortsluiting en overstroom die kan ontstaan bij overbelasting. Als er een aparte aardlekschakelaar aanwezig is moet er ook een zekeringautomaat of installatieautomaat worden aangebracht in de meterkast/groepenkast. Het voordeel van een aardlekautomaat is dat deze alle beveiligingen in één compacte behuizing bevat. Dat scheelt extra ruimte en in de meeste gevallen geld.

Voordelen op een rijtje:
– Aardlekautomaat schakelt alleen groep uit waar storing zich bevindt;
– Alle beveiligingen in één behuizing;
– Probleem is makkelijker te lokaliseren.

Nadelen op een rijtje:
– Kan om verschillende redenen een groep uitschakelen (kortsluiting, lekstroom of overbelasting);
– Storing kan soms langer onopgemerkt blijven doordat de automaat alleen de groep uitschakelt waar de storing zich bevindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam