Oppo Reno8 Pro 5G

Hij heeft drie camera’s aan de achterzijde en gebruikt een krachtige neural processing unit, ofwel NPU, om beelden te verwerken. Hoe goed is hij voor fotografie?

0
Oppo

Smartphone met slimme beeldprocessor
De Reno8 Pro 5G is het nieuwe topmodel in OPPO’s Renosmartphoneserie.

OPPO is een van de snelstgroeiende smartphonemerken. Sinds de lancering van de Reno-serie in 2019 zijn er wereldwijd meer dan 80 miljoen Reno-apparaten verzonden. In Nederland is OPPO nummer 3 op de markt. Dit najaar pakt het uit met de OPPO Reno8 Pro 5G.
Deze zet de innovatie op cameragebied verder die we eerder al zagen in de OPPO Find X3 Pro (getest in Focus 5, 2021).

Oppo

Opnames met de hoofdcamera hebben een goed dynamisch bereik, hoge scherpte en realistische kleuren. F1,8, 1/1000S, ISO 102, 5,42MM (35MM EQV. 0MM)

Camerasysteem

De Reno8 Pro 5G gebruikt dezelfde hoofdcamera als de OPPO Find X5 Pro, een Sony IMX766-sensor met 50 miljoen pixels en F1.8 23mm (equivalent)-objectief. De camera maakt daarmee opnames met 12 megapixel (3072 x 4096 pixels). De groothoekcamera is een Sony IMX355-sensor met 8 megapixels en F2.2 16mm equivalent-objectief. De derde camera op de achterzijde is een macrocamera, met een 2 megapixel OV02B10-sensor en een F2.4 22mm equivalent-objectief. De camera’s zitten in een afgeronde verhoging, zonder uitstekende delen of lenzen. Dat vind ik eleganter en minder kwetsbaar dan op sommige andere smartphones, zoals de recente iPhones.

De grootste nieuwigheid in de Reno8 Pro 5G is de MariSilicon X Imaging NPU, ontwikkeld door OPPO zelf. Die kun je vergelijken met de beeldprocessor in een digitale camera, maar dan sneller en slimmer. De MariSilicon X kan 18 biljoen berekeningen per seconde uitvoeren. Dat laat toe om foto’s en video’s razendsnel te verwerken en te optimaliseren. Daardoor is bijvoorbeeld bij weinig licht filmen in 4K-resolutie mogelijk. Het nieuwe Bokeh Rendering Algorithm zorgt voor een realistischer bokeh-effect bij portretten en selfies, en je kunt zelf de sterkte van het vervagingseffect instellen.

In de Night Portrait-modus kan de Reno8 Pro 5G ruisonderdrukking op de drie kleurkanalen R/G/B parallel uitvoeren, wat bij weinig licht voor scherpere opnames zorgt. De camera-app biedt vier standaard opnamemodi: Foto, Portret, Nacht en Video. Onder Meer vind je nog extra modi zoals Pro, waarbij je zelf instellingen kunt aanpassen, Panorama, Slowmotion en Time Lapse. In de Foto-modus zijn zowel HDR-optimalisatie als scèneverbetering op basis van kunstmatige intelligentie actief, maar je kunt deze uitschakelen.

Van links naar rechts: een opname met de groothoekcamera, de standaardcamera en de standaardcamera ingezoomd.

Beeldkwaliteit

De hoofdcamera van de IMX766 maakt zeer aantrekkelijke foto’s, met natuurlijke kleuren, veel detail en mooi dynamisch bereik. Ze zien er goed uit op het amoled-scherm van de Reno8 Pro 5G zelf, maar ook op een pc. De groothoekcamera heeft zoals gezegd niet zo’n hoge resolutie, wat wil zeggen dat er wat minder detail in de foto’s zit, en er sprake is van een wat koelere kleurweergave. De macrocamera laat je toe om van heel dichtbij te werken en dat geeft vaak verrassende foto’s.


Nachtopnames zijn wat minder scherp, maar er blijft nog detail te onderscheiden in het leien dak. F1,8, 1/15 S, ISO 1229, 5,42MM (35MM EQV. 0MM)

Conclusie

De grote troef van de OPPO Reno8 Pro 5G is de zeer goede hoofdcamera, die foto’s met natuurlijke kleuren en zonder overdreven HDR-effect oplevert. Ook de nachtmodus doet het goed. Als je ook naar de rest van het pakket kijkt, krijg je een degelijke smartphone voor een aanvaardbare prijs.

oppo-nederland.store

De OPPO Reno8 Pro 5G, met 8GB RAM + 256GB ROM, in de kleuren Glazed Green en Glazed Black, is los verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 749,- of in combinatie met een abonnement.

Deze test is verschenen in Focus 10-2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam