Spencer Tunick – Public Interventions

0
Spencer Tunick
© Spencer Tunick - Munich 5 (Bayerische Staatsoper), 2012 - Courtesy Reflex Amsterdam

Reflex Amsterdam presenteert van 17 september tot en met 1 november 2022 een solo-expositie van de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick. Met Public Interventions toont de galerie ook nieuw en niet eerder gepresenteerd werk van de beeldend kunstenaar, die wereldwijd bekendheid geniet om zijn kolossale naaktfotografie en menselijke installaties. Voor Tunick is het de eerste galerie expositie in Nederland.

Spencer Tunick transformeert publieke ruimtes met tijdelijke monumenten van mensen die locaties herdefiniëren met complexe, organische composities. Deze zijn figuratief of abstract, openbaar, uiterst intiem en verbeelden oprechte eenheid en ook verschillen. De foto’s zijn schilderachtig, sculpturaal en tegelijkertijd installaties.

Spencer Tunick
© Spencer Tunick – Desert Spirits 3 (Nevada), 2013 – Courtesy Reflex Amsterdam

Spencer Tunick ensceneerde zijn eerste foto’s van naakte lichamen in stedelijke landschappen in het New York van de jaren negentig. Ondanks dat openbare naaktheid er legaal was, werd Tunick toch gearresteerd. Terwijl naaktheid een provocerend schouwspel was in zijn vroege werken, ziet de kunstenaar het alleen als “het lichaam zonder kleding”. Naaktheid is een rekwisiet, zoals stof, verf of zonnelampen; het activeert de ruimte op een energieke manier.

Als er een genre van toepassing is op het oeuvre van Spencer Tunick, dan is het wel de groepsfoto. De massa’s lichamen – wat de kunstenaar “the body in multiple” noemt – is een onmiskenbaar boeiend element van Tunicks werkwijze. Tunick verzamelt soms duizenden mensen en orkestreert hun posities zorgvuldig. In een tijd waarin naakt gefotografeerd worden een gangbare praktijk is, tilt Tunick het genre naar een hoger niveau om een ontmoetingsplaats te creëren voor hedendaagse kunst en haar publiek.

www.reflexamsterdam.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam