Winnaar SO Award 2022: Anne Claire de Breij

0

De SO 2022 Award is gewonnen door Anne Claire de Breij. Peter Pflügler krijgt de Student Award en de Publieksprijs gaat naar Eelco Wortman.

De winnaars zijn gekozen uit de 20 genomineerden: Kwabena Appiah-Nti, Hans van Asch, Mona van den Berg, Anne Claire de Breij, Remy Castle, Tony Dočekal, Martijn van de Griendt, Rob Hornstra, Roos Klijn, Jaime Korbee, Boris Lutters, Susanne Middelberg, Jouk Oosterhof, Imke Panhuijzen, Peter Pflügler, Eva Roefs, Jaap Scheeren, Raymond Waltjen, Phyllis Wong en Pim Top en Eelco Wortman.

SO Award
Jaarlijks organiseert Dupho, de beroepsorganisatie voor professionele fotografen, de SO Award. Een portfolio-wedstrijd, waarvoor 7 tot 12 beelden moeten worden ingestuurd die samen een goed beeld geven van het werk en de signatuur van het afgelopen jaar. Een jury van experts selecteert 20 fotografen. De missie daarbij is te komen tot een mooi beeld van de tijdgeest, met daarin vele vormen van fotografie zoals portret, documentair, autonoom, reportage, reclame, mode en still-life-fotografie. Maar ook het publiek kan een stem uitbrengen door een favoriet beeld te kiezen. De fotograaf die de meeste stemmen krijgt ontvangt de Publieksprijs.

dupho.nl/so-award

De SO 2022 Award: Anne Claire de Breij

Anne Claire:“Mijn inzending voor SO 2022 is een selectie van journalistiek (editorial) en cultureel werk in opdracht. Mijn strak gestileerde beelden, met karakteristiek kleurgebruik, sterk grafisch karakter en oog voor detail, zijn erg herkenbaar. De beelden bevinden zich op de grens van realiteit en fictie en hebben vaak een twist of dragen een bepaalde vervreemding met zich mee. Hierdoor zijn de beelden zowel visueel als conceptueel gelaagd en blijven ze interessant om naar te kijken.”

Jury:“Anne Claire de Breij heeft een onwijs sterke eigen signatuur. Het zijn bijna real-life-fotocollages. Haar kleurgebruik is fantastisch, de compositie elke keer fun. De beelden bevatten veel humor, kortom: het is trendsetting fotografie!”

anneclairedebreij.com

SO 2022 Student Award: Peter Pflügler

De fotoserie Now is not the right time is een sporenonderzoek naar de dag waarop zijn vader een zelfmoordpoging deed. Peter Pflügler was destijds twee jaar oud. De dag werd een goed bewaard familiegeheim, dat hij tijdens dit project ontrafelde door het verhaal in zichzelf te zoeken. Na de zoektocht kwam de duiding.
Jury: “Deze serie van stillevens die emoties uitdrukken, greep de jury meteen. De serie is ongelofelijk goed in beeldrijm geselecteerd, is origineel en erg van nu. Ieder beeld daagt uit. De prachtige composities en lichtgebruik lijken uit de losse pols te zijn geschud.”

@peter.pflugler

SO 2022 Publieksprijs: Eelco Wortman

De beelden van Eelco Wortman zijn spontaan gemaakt tijdens zijn dagelijkse wandelingen. Naar eigen zeggen is deze serie een goede weerspiegeling van zijn stijl. “Candid, eerlijk en puur, met een fascinatie voor mens zijn. Ik zag dat verbinding iets is waar we nu misschien meer behoefte aan hebben dan ooit.”
Jury: “Het zijn unieke composities, die we nog niet eerder op deze manier gezien hebben. Ze geven op een abstracte manier weer wat er speelde in 2021 en smelten samen tot een compleet verhaal.”

@eelcowortman

Selection of Dutch Photography 2022 

Wil je al het geselecteerde werk zien van de twintig fotografen? Ga dan naar: https://dupho.nl/so-award/award-winnaars/selection-of-2022 

Over de SO Award 
Tijdens de SO Award geven we professionele fotografen jaarlijks de mogelijkheid om het podium te pakken. Door niet alleen de winnaar maar alle geselecteerden een zo groot mogelijk podium te geven, onderstrepen we onze missie om zoveel mogelijk fotografen voor te stellen aan ons netwerk. 

Over DuPho

Fotografie is voor mensen met een originele blik op de wereld, technische perfectionisten en verhalenvertellers. DuPho zorgt ervoor dat zoveel mogelijk tijd kan gaan naar het verleggen van grenzen, het bouwen van een carrière en het verdiepen van je signatuur. 

DuPho werkt iedere dag aan de lange termijn carrière van de beroepsfotograaf. Door de toekomst van het beroep scherp te houden, wet- en regelgeving inzichtelijk te maken, je te attenderen op wat je waard bent en verdient, zorgen we dat je zolang je wilt beroepsfotograaf bent. In de tussentijd attenderen wij je op de essentiële zaken aan de regelkant van jouw vak. 

Over de jury 
Heike Gülker werkt sinds 2003 bij Volkskrant Magazine als beeldredacteur en daarvoor als artdirector. Voor die tijd was ze artdirector van Blvd. Magazine en grafisch ontwerper bij Studio Anthon Beeke. In 1998 is ze aan de Aki afgestudeerd op visuele communicatie. 

Noël Loozen is regisseur en fotograaf. Hij studeerde fotografie aan de Rietveld Academie en behaalde een Master in film aan de Nederlandse Filmacademie. Zijn eerste korte film “The Hornhunter” (2014) ging in première in Eye. Daarna ging zijn korte film “Spoetnik” (2015) in première op de Berlinale en won diverse prijzen. Zijn meest recente film “Botanica” (2017) en televisiefilm “Limburgia” (2017) gingen vorig jaar in première op het Nederlands Filmfestival. Hij regisseerde het kinderprogramma Moonriders (2021) van de VPRO. Noël maakt ook videoinstallaties en fotografeert regelmatig voor o.a. Volkskrant Magazine. 

Mark Engelen is fotograaf en afgestudeerd in 1999, aan de Academie St. Joost in Breda. Gedurende de afgelopen 23 jaar heeft hij in verschillende fotografische disciplines gewerkt, zoals fotojournalistiek, documentair, autonoom, fashion en allround reclame. Sinds 7 jaar heeft hij zich volledig toegelegd op het fotograferen van topsporters en bekende persoonlijkheden voor marketingdoeleinden. Dit doet hij op geënsceneerde wijze waarbij zijn vaak technisch complexe beelden tijdens het postproductieproces werkelijkheid worden. Altijd vanuit de gedachte dat de realiteit slechts perceptie is. Daarnaast geeft hij met regelmaat lezingen over het fotografisch vak en heeft hij diverse fotografie awards gewonnen. 

Helen Fernando is Art Director bij reclamebureau TBWA\NEBOKO. Helen is verantwoordelijk voor de beeldtaal van reclamecampagnes. Ze heeft met haar werk verschillende prijzen gewonnen zoals ADCN, ESPRIX, SAN en Cannes Lions. Helen is creatief, gepassioneerd en nieuwsgierig. Ze laat zich graag inspireren door de wereld om haar heen. 

Naïma Kaddour werkt sinds 1991 als foto-editor voor Magnum Paris. Ze is momenteel verantwoordelijk voor publicatierechten en leidt de ontwikkeling van MENA-projecten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam