Waarom je als fotograaf een VPN nodig hebt

0
fotograaf

Nog even snel die foto uploaden naar het bedrijfsnetwerk of nog even snel de foto’s van je camera overzetten naar je social media accounts. Het klinkt je als fotograaf vast niet onbekend. Met de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het steeds eenvoudiger geworden om jouw foto’s te delen.

Met jouw mobiele kantoor altijd bij de hand als fotograaf is een internetverbinding een integraal onderdeel van je werk geworden. Maar met de vele voordelen die hieraan verbonden zijn, kleven er ook een aantal nadelen aan.

Wij behandelen in het kort wat deze nadelen zijn en hoe jij veiliger kunt werken als fotograaf.

Openbaar netwerk

Op de diverse plekken waar je komt als fotograaf zijn vaak openbare netwerken beschikbaar. Heel handig om het laatste fotografie nieuws te volgen, maar minder geschikt om te gebruiken als netwerk voor bijvoorbeeld bestandsoverdracht. Standaard worden de gegevens namelijk niet versleuteld op een openbaar netwerk. Andere gebruikers kunnen de gegevens gemakkelijk onderscheppen en lezen. En wie zegt dat het openbare netwerk wel hoort bij de locatie waar jij bent? Tegenwoordig zetten cybercriminelen ook nep netwerken op om waardevolle gegevens te stelen. Met een VPN kun je erger voorkomen.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Bij gebruik van een VPN wordt het IP-adres geconfigureerd door verbinding te maken met een server in een ander land. Als gevolg hiervan kun je anoniem op internet surfen, toegang krijgen tot niet-beschikbare inhoud en jouw IP-adres geheim houden. Een VPN-verbinding maakt internetten een stuk makkelijker en veiliger. Een VPN fungeert als intermediair tussen je smartphone, tablet of laptop en de server. Op de website Wat is een VPN van ExpressVPN wordt duidelijk uitgelegd wat een VPN is en wat het voor jou kan betekenen. Dus hoewel het uploaden van foto’s via een openbaar netwerk handig lijkt, vormt het in feite een grote bedreiging voor de privacy en veiligheid van de fotograaf zelf.

Met een VPN werk je veilig online

Een kapotte SD-kaart, een camera die het niet meer lijkt te doen: je moet er niet aan denken foto’s kwijt te raken. Ervaren fotografen hebben hier een oplossing voor: een online back-up. Fotomateriaal moet zo snel mogelijk in de cloud worden geplaatst.

Met een VPN kun je jouw beeldmateriaal veilig en snel uploaden naar de cloud. Je maakt verbinding met de VPN en kunt daarna veilig alles uploaden, ook naar je eigen NAS bijvoorbeeld.

Foto’s worden altijd geüpload met het oog op privacy. Natuurlijk willen fotojournalisten en professionele fotografen dat hun beeldmateriaal veilig is. Door een foto via een VPN-verbinding te verzenden, hebben alleen de afzender en ontvanger toegang tot de afbeelding. Zonder VPN is de kans op diefstal veel groter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam