Doneer en red het culturele erfgoed van Oekraïne!

0
Museum of Kharkiv School of Photography
Alle aan het Museum of Kharkiv School of Photography verbonden fotografen.

Kharkiv – de op een na grootste stad van Oekraïne (met een bevolking van bijna 1,5 miljoen), gelegen in Oost-Oekraïne, dicht bij de grens met Rusland – heeft zowel overdag als ’s nachts beschietingen van Russische artillerie en gevechtsvliegtuigen te verduren gekregen, waarbij honderden burgers werden gedood. Kharkiv is al tientallen jaren een centrum van intellectueel denken en artistieke productie, dat nu in zijn bestaan wordt bedreigd.

Nu is een groot deel van de stedelijke infrastructuur van de stad tot puin gereduceerd; en net als zoveel van het culturele erfgoed van het land wordt ook het Museum of Kharkiv School of Photography bedreigd met vernietiging. Het grootste deel van het museumpersoneel blijft in de stad en probeert het bedreigde archief van foto’s en negatieven weg te voeren en veilig te stellen. Het is moeilijk om vervoer te vinden voor de collecties, zodat deze veilig de stad kunnen verlaten; hierdoor bestaat het risico op verlies van deze vitale collectie.

Met deze boodschap zamelen we geld in om het Museum of Kharkiv School of Photography te helpen bij het evacueren en verplaatsen van de archieven. Het museum zal ook andere fotografen in de stad Kharkiv en in de regio helpen bij het evacueren van hun werken, ook als zij geen deel uitmaken van de collectie van het museum.

Museum of Kharkiv School of Photography
In 2018 opende het Museum of Kharkiv School of Photography (MOKSOP) het eerste museum in Oekraïne dat is gewijd aan hedendaagse fotografie. Beheerd door Sergiy Lebedynskyy, verzamelt en bewaart het werken van alle KSOP-generaties en andere Oekraïense en internationale kunstenaars zoals Mikhailov, Pavlov, Kochetov, Chekmenov, de Shilo Group en vele anderen.
De Kharkiv School of Photography werd opgericht in 1971 en is een artistieke beweging in verzet tegen de sociaal-realistische kunststijl van het Sovjet-regime, een kunststijl die overheerste in de jaren ’30 tot ’80. De school in Kharkiv wordt beschouwd als de sterkste Oekraïense school voor fotografie, zowel tijdens als na de Sovjettijd. Het museum bevat meer dan 7.000 afbeeldingen en 50.000 negatieven, die individuele en collectieve perspectieven vertegenwoordigen uit een tijd waarin dergelijke perspectieven werden onderdrukt.

Viktor Kochetov

Help het Museum of Kharkiv School of Photography haar archieven te evacueren en te verplaatsen
Voor meer informatie over dit initiatief kun je contact opnemen met Irina Leonenko-Wels. Irina is een Oekraïens-Nederlandse fotografe, momenteel student aan de fotografieafdeling van Luca School of Arts in Brussel. Irina’s familie moest al twee keer evacueren: een keer in 2014, uit hun woonplaats Donetsk (stad in Oost-Oekraïne bezet door Rusland) en nu uit Kyiv en Tsjerkasy.

Irina helpt bij de evacuatie van het Museum of Kharkiv School of Photography, maar ondersteunt ook de evacuatie en verhuizing van veel Oekraïense vrouwelijke fotografen die het land moesten ontvluchten. Mocht je ideeën of suggesties hebben over hoe je Oekraïense vrouwelijke fotografen kunt helpen en hoe je hen professioneel kunt betrekken in Nederland of andere EU-landen, neem dan contact op met Irina. Om deze particuliere actie te steunen, kun je geld overmaken naar onderstaand bankrekeningnummer. Irina zal zorgen dat het geld goed terechtkomt. Zij staat in direct contact met het museum. Focus zal de actie op de voet volgen en erover berichten. Alle bedragen zijn welkom en worden zeer gewaardeerd.

portret Irina

bankrekeningnummer: NL35 ABNA 0476 7837 39
t.n.v. FJJN Wels (BIC code: ABNANL2A)
graag bij betaling vermelden:
‘Help to Museum of Kharkiv School of Photography’
contactpersoon: Irina Leonenko-Wels
Irina.Leonenkowels@gmail.com
+31 (0) 6 24 44 74 20

Hartelijk dank voor je steun!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam