Stedelijk museum presenteert: Ulay Was Here

0
Ulay- S'he
Ulay, S'he, 1973–1974, Copyright The Artist, Courtesy ULAY Foundation

Op 2 maart 2020 heeft de wereld afscheid moeten nemen van internationaal bekend kunstenaar Frank Uwe Laysiepen oftewel Ulay. De kunstenaar is op 76-jarige leeftijd overleden aan de ziekte Kanker. Het Stedelijk Museum heeft ten ere van hem een tentoonstelling geopend op 21 november 2020 en die is te bezichtigen t/m 8 april 2021.

Rauw en kwetsbaar
Het werk van Ulay is in de jaren zeventig en tachtig een belangrijke vertegenwoordiger geweest in de performancekunst. Hij heeft vele jaren gewerkt met kunstenares Marina Abramović. In zijn laatste jaren werkte hij als fotograaf bij verschillende projecten.

Zijn werk wordt nu nog steeds gezien als rauw en eerlijk. Hij was altijd opzoek naar het uiterste en probeerde dat dan ook te bereiken. Samen met Marina Abramović deed hij dan ook verschillende performances, waar zij samen het uiterste opzochten. Zo is een van de bekendste waar ze stil tegenover elkaar zitten en er een giftige slag tussen hen in zit. Het werk wat hij met Marina Abramović heeft gedaan heeft hem wereldbekend gemaakt. Maar hij heeft zeker ook mooie solocarrière opgebouwd.

Polaroid fotografie
Ulay heeft verschillende dingen gedaan in de fotografie wereld. Maar hij begon zijn werk met zoektocht naar zijn genderidentiteit. Met verschillende werken als visuele poëzie, Polaroidfoto’s en performances ontdekte hij zichzelf en de wereld van fotografie.

ULAY WAS HERE
Ten ere van deze kunstenaar heeft Het Stedelijk Museum een tentoonstelling aan hem opgedragen genaamd: Ulay Was Here. In deze tentoonstelling kan je indrukwekkende, maar ook niet eerder getoonde werken bezichtigen. Zelf heeft de kunstenaar persoonlijk meegewerkt aan de selectie van deze tentoonstelling voordat hij overleed.

De tentoonstelling is te bekijken tot en met 8 april 2021 in Het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Voor meer informatie klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam