Bart Maat winnaar Zilveren Camera 2021!

0
Bart Maat
Verkenner Kajsa Ollongren haast zich naar haar dienstauto, nadat ze zojuist eenpositieve uitslag kreeg van een coronatest. Op de leesbare papieren onder haar armstaat 'positie Omtzigt, functie elders' en 'Linkse partijen houden elkaar niet echt vast'. © Bart Maat

De jury koos dit jaar met een meerderheid van de stemmen voor de foto die Bart Maat maakte van verkenner Ollongren. Nadat zij positief was getest op corona verliet zij het Binnenhof met aantekeningen in haar hand met daarop geschreven ‘Positie Omtzigt, functie elders’. 

“Het is moeilijk om rondom het Binnenhof vrij te kunnen fotograferen, veel momenten zijn strak geregisseerd. Hoewel dit een toevallig moment is met grote impact, is het niet toevallig dat de foto gemaakt is door een fotograaf die helemaal bekend is rondom het Binnenhof.  De fotograaf stond op het juiste moment op de juiste plek en veroorzaakte naast een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde, ook een discussie over de huidige bestuurscultuur. Bij het horen van de woorden ‘functie elders’ zullen velen ook over een aantal jaar nog deze foto op hun netvlies hebben staan. Daarom is dit beeld verkozen als de foto van het jaar 2021.”

De Zilveren Camera

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentairefotografie in Nederland. Jaarlijks kunnen beroepsfotografen met de Nederlandse nationaliteit (woonachtig in of buiten Nederland) en in Nederland gevestigde fotografen met een andere nationaliteit hun werk inzenden. Fotografen die inzenden voor de Zilveren Camera wedstrijd kunnen bij hun inzending aangeven of ze tevens willen meedingen naar diverse bijzondere prijzen die worden toegekend.

De tentoonstelling met alle winnende beelden is van 12 feb t/m 3 april te zien in Museum Hilversum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam