Sony Xperia 5

Sony staat wat betreft smartphones wat in de schaduw van de grote jongens Apple en Samsung, maar blijft toch dapper nieuwe modellen uitbrengen. De Xperia 5 is het kleine broertje van de Xperia 1, het topmodel dat medio 2019 op de markt verscheen. Wat zijn de verschillen?

0
Sony Xperia 5 1

De Sony Xperia 5 is heel herkenbaar als een Sony smartphone; langwerpig en behoorlijk rechte hoeken. De randen zijn wel afgerond zodat het apparaat comfortabel in de hand ligt. Dankzij het kleinere formaat (158 x 68 x 8 mm) ten opzichte van de Xperia 1 (167 x 72 x 8 mm) kun je hem gemakkelijk met een enkele hand bedienen.

Weerbestendig

De behuizing bestaat uit een aluminium frame in plaats van het kunststof dat je bij goedkopere telefoons ziet. Sony heeft de telefoon verregaand beschermd tegen spatwater, zand en stof. Je mag hem niet onder water houden, maar een flinke regenbui of afspoelen onder de kraan geeft geen problemen. Sony meldt wel dat de usb-c poort droog moet zijn voor dat je er een kabel in steekt.

Het scherm is net zoals de achterkant afgedekt met onbreekbaar Gorilla Glass 6 van glasfabrikant Corning. Hierdoor is de telefoon bestand tegen een flinke val en er zullen ook geen krassen ontstaan bij het steeds in en uit de broekzak halen van de telefoon. Gebruik van een hoesje of bumper is nog wel steeds aan te raden omdat het glazen oppervlak van de smartphone heel glad is. De Xperia 1 heeft zelfs zo’n glad oppervlak dat hij geregeld van mijn (misschien niet heel erg opgeruimd) bureau gleed…

Sony Xperia 5 1
Met de weerbestendige Xperia 5 hoef je niet te wachten tot het droog wordt. 16mm wide

Knoppen

De vingerafdrukscanner is op de rechter zijkant geplaatst, misschien even wennen maar het werkt goed. Pak de telefoon op de juiste manier beet en hij is meteen ontgrendeld. Je vindt daar, naast de ontgrendeltoets, ook de volumeschakelaar en een fysieke ontspanknop. Op de andere zijde is het vak voor plaatsing van de (nano)sim-kaart en de micro sd-kaart. Het is bijzonder dat je de kaartsleuf gewoon met je nagel in plaats van een pinnetje kunt openen om hem naar buiten te schuiven. Aan de onderkant is de usb-c aansluiting, de microfoon en de speaker geplaatst.

Geheugen

Je kunt micro sd-kaartjes met een maximale capaciteit van maar liefst 512 GB gebruiken, zodat je desgewenst een paar speelfilms mee kunt nemen voor in de trein of het vliegtuig. Uiteraard betekent het ook dat je veel opslagruimte hebt voor foto- en filmopnamen. Het interne opslaggeheugen is 128 GB en ook het werkgeheugen van 6 GB is heel ruim. Dat laatste betekent dat je nooit hoeft te wachten tot een app is geopend en ook dat je probleemloos meerdere apps tegelijkertijd kunt draaien.

Met de 52mm lens kun je mooie details vastleggen.

Scherm

We zijn beland bij het scherm. Dit heeft een diagonale maat van 6.1 inch en een verhouding van 21:9 (CinemaWide) waardoor je films en games breder ziet. De resolutie bedraagt 1.080 x 2.520 pixels tegenover de 3.840 x 1.644 (4K) resolutie van de Xperia  1. Op papier dus minder scherp, maar omdat het scherm kleiner is oogt het beeld toch scherp genoeg. De maximale helderheid is iets minder dan bij de gemiddelde smartphone, maar die hoogste helderheid heb je in de praktijk alleen nodig bij extreem helder invallend licht.

Tussen de regenbuien door kun je mooie foto’s maken, hier in Franeker. 16mm

Camera

Sony heeft een vooraanstaande positie veroverd met zowel haar full-frame systeemcamera’s als de Cyber-shot 1-inch compactcamera’s. Logisch dat Sony de beproefde cameratechniek ook verwerkt in de smartphones in het hogere segment. Zo past de fabrikant een heuse BIONZ X-processor toe, uiteraard speciaal ontworpen voor smartphone-fotografie. Die krachtige processor heeft bijvoorbeeld geen enkel probleem met het detecteren van en het scherpstellen op het oog van je onderwerp. De camera kan ook (de ogen van) een snel bewegend onderwerp volgen en de belichting en de scherpstelling aanpassen bij een seriesnelheid van niet minder dan 10 bps.

De Xperia 5 heeft geen probleem met het detecteren van de ogen van je onderwerp.

Vier camera’s

De Sony Xperia 5 biedt vier camera’s, de selfiecamera op de beeldzijde heeft een resolutie van 8 megapixel, een sensorformaat van 1/4″ en een lichtsterkte van F2.0. Belangrijker zijn de drie 12 megapixelcamera’s op de achterkant: met een ultragroothoeklens van omgerekend 16mm F2.4, een groothoeklens van 26mm F1.6 en een standaardlens van 52mm F2.4. Sony noemt de 52mm overigens een telelens. Je schakelt eenvoudig tussen de lenzen door met je vinger op het zoomsymbool te klikken: 1x, 2x en W. Zoomen tussen 1x en 2x kan ook, maar je schiet al snel te ver door, ongewenst als je digitale zoom wilt vermijden.

16mm groothoek

Bij W oftewel 16mm groothoek kun je kiezen voor prioriteit aan beeldkwaliteit of aan vervormingscorrectie zoals Sony het noemt. Bij de eerste optie wordt de gehele beeldhoek gebruikt maar er is een behoorlijke tonvormige vertekening te zien. Bij gebruik van de vervormingscorrectie verlies je een randje van het beeld omdat de vertekening gecorrigeerd wordt. De lijnen lopen nu recht, personen en voorwerpen aan de zijkanten worden uitgerekt, maar dat is de onontkoombare vertekening die bij een dergelijk brandpunt hoort. Er is geen verschil in scherpte waar te nemen. Wat mij betreft had Sony de verwarrende keuzemogelijkheid weg mogen laten, je wilt uiteindelijk toch een foto zonder vertekening, of die nu echt 16mm of misschien 18mm groothoek is.

Scherptediepte

Elke serieuze smartphone heeft tegenwoordig de mogelijkheid om een kleine scherptediepte te simuleren. Het onderwerp steekt dan scherp af tegen een onscherpe achtergrond, alsof je met een grote opening van een portretlens fotografeert. Sony noemt dit in de online gebruiksaanwijzing het bokeh-effect. Bij sommige smartphones kun je alleen een kleine scherptediepte krijgen als de camera een persoon herkent. Bij de Xperia 5 kan het altijd en bij elk onderwerp, behalve bij gebruik van de ultragroothoek. Door het aantikken van het bokeh-pictogram start je de modus waarna je de sterkte van de onscherpe achtergrond in kunt stellen. De kwaliteit van de resultaten zijn, ondanks de aanwezigheid van de aparte lenzen en vooral de 52mm lens, heel afwisselend. Soms heb je een prima resultaat en soms worden de randen niet herkend waardoor de opname onbruikbaar is.

Extra’s

Nu we het toch over portretfotografie hebben, de smartphone kan uitstekend gezichten en ogen herkennen en daar scherp op stellen. Als het onderwerp gaat bewegen kan de camera het volgen, maar alleen als het niet te snel beweegt. Blijf voor sportfotografie dus maar je gewone camera gebruiken. Er zijn de nodige instelfuncties, zoals effectfilters, panorama, slow-motion (120 fps) en een modus waar je alles handmatig in kunt stellen. Bij de panoramamodus valt op dat je alleen panoramafoto’s kunt maken met de telefoon in verticale stand en dat daarbij niet de 16mm ultragroothoeklens maar de 26mm groothoeklens wordt gebruikt.

Bij 16mm ultragroothoek ontstaat ook perspectivische vertekening, zoals bij dit omvallende gebouw. Dit is geen optische fout.

Filmen

Sony heeft veel aandacht besteed aan de filmfunctie. Je kunt filmen in 4K en daarbij HDR gebruiken. Bij het afspelen op een compatibele Sony-televisie zie je dan veel meer detail in schaduwen en hoge lichten. Tijdens het filmen wordt een zeer effectieve 5-assige SteadyShot-beeldstabilisatie toegepast. Wil je professionele resultaten behalen, gebruik dan de al geïnstalleerde Cinema Pro app, deze is gebaseerd op de software van professionele cinecamera’s, zoals de Sony CineAlta Venice. Je kunt onder meer kiezen uit acht LUT’s (Look Up Tables) om je filmproject een bepaalde sfeer te geven.

Met Cinema Pro krijg je professionele filmresultaten.

Nachtfotografie

Fotograferen bij heel weinig licht geeft behoorlijk goede resultaten door de combinatie van vier belangrijke zaken: de relatief grote beeldsensor (1/2.6”) van de 26mm hoofdlens, de hoge lichtsterkte (F1.6) van die lens, de optische beeldstabilisatie en de raw-ruisonderdrukking. Hoe die laatste precies werkt wordt niet uitgelegd, maar de beeldruis is in ieder geval relatief laag voor een smartphone. Niet te vergelijken met een echte fotocamera, tenminste als je de opnamen beeldvullend op je monitor bekijkt. Maar bij het normale, kleine afbeeldingsformaat zoals op het scherm van de smartphone ziet het er goed uit. De reden is het kleine formaat van de beeldsensor van een smartphone, daar verander je niets aan.

De Sony Xperia 5 biedt mooie close-up mogelijkheden. 52mm tele.

Overdag

Bij voldoende licht gaat de beeldkwaliteit gelukkig met sprongen vooruit. De beeldscherpte is hoog bij de drie camera’s en van beeldfouten is – afgezien van wat kleurrandjes langs bijvoorbeeld boomtakken – geen sprake. De kleuren zijn zelfs bij bewolkt weer zo stralend dat het soms lijkt alsof je invulflits hebt gebruikt. De Sony Xperia 5 heeft nauwelijks tot geen last van tegenlicht of een witte wolkenlucht, de belichting herkent meestal het onderwerp zodat het automatisch opgehelderd wordt. De fysieke ontspanknop werkt prima, veel handiger en stabieler – vooral als je een filmopname start – dan een opname maken of starten door je vinger op het scherm te drukken.

De kleuren zijn zelfs bij bewolkt weer zo stralend dat het lijkt alsof je invulflits hebt gebruikt. Ultragroothoek 16mm.

Conclusie

De Sony Xperia 5 is een smartphone in de betere klasse. Door de degelijke en weerbestendige behuizing, afgedekt met onverwoestbaar ‘Bokito’-glas is deze telefoon tegen een stootje en een spatje bestand. Het scherm biedt een resolutie van 1.080 x 2.520 pixels, voldoende voor het weergeven van de gemaakte foto’s en films. De camera is voorzien van drie frontcamera’s met elk 12 megapixel. Met de brandpunten van 52mm, 26mm en 16mm kun je veel onderwerpen aan, of het nu een citytrip, een familiefeestje of een landschap betreft. De Xperia 5 biedt voldoende mogelijkheden en beeldkwaliteit in de fotomodus en door de Cinema Pro app maak je filmopnames met een professionele look. De Xperia 5 wordt (februari 2020) aangeboden voor ongeveer 650 euro, een paar honderd euro minder dan de Xperia 1. Het belangrijkste verschil is dat hij kleiner is, maar dat is juist een voordeel voor veel gebruikers.

Bij (ultra)groothoek kun je het best een onderwerp in de voorgrond zoeken of invoerende lijnen (hier de brugleuning) toepassen. Ultragroothoek 16mm.

Sony.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam