Prelude van Veronique Jansen te zien bij Art Hilversum

0
Veronique Jansen
Tess (17 jaar, Amstelveen) @ Veronique Jansen

Van woensdag 15 t/m vrijdag 31 december toont documentair fotograaf Veronique Jansen foto’s uit de serie ‘Prelude’ in de pop-up galerie van Art Hilversum. ‘Prelude’ is een verkenning en opmaat naar een nieuw project. Een fotografische zoektocht naar gelijkwaardigheid, naar vrouwen die nog steeds alleen in hun eigen vertrouwde omgeving volledig zichzelf kunnen zijn, omdat het mannelijk perspectief nog altijd het wereldbeeld kleurt. Met het delen van verhalen wil ze vrouwen in hun kracht zetten, pleiten voor een samenleving waarin veiligheid bespreekbaar is en meer bewustzijn creëren over onze gezamenlijke verantwoordelijkheid.

We vinden het normaal als vrouwen ’s avonds niet alleen over straat gaan of gewapend met telefoon en sleutelbos op de fiets stappen. De ongelijke machtsstructuren in de maatschappij zitten diep verstrengeld in onze cultuur en worden soms zelfs genormaliseerd. ,,Genoeg is genoeg”, aldus Veronique Jansen. ,,Ik wil een serie maken over vrouwen die zich veilig voelen. Eigenlijk zoals de maatschappij zou moeten zijn; vrouwen die zich net zo vrij voelen als mannen. Maar het gaat ook over de buitenwereld van deze vrouwen, waar ze puur vanwege hun sekse een bepaalde behandeling krijgen of moet dealen met vooroordelen en vormen van geweld waar ze niet om gevraagd hebben.” Ze portretteerde vrouwen, jong en oud, uit heel Nederland en met verschillende achtergronden en elk met een eigen verhaal.

Veronique Jansen
Charlotte (28 jaar, Utrecht) @ Veronique Jansen

Expositie Prelude
Veronique Jansen studeerde af aan de Fotoacademie in Amsterdam als autonoom werkend documentair fotograaf. Haar werk kenmerkt zich door haar grote betrokkenheid, maatschappelijke relevatie en haar humane blik. De verhalen zijn geschreven door journalist Joyce Huibers. Vrouwen die hun ervaring willen delen kunnen dit mailen naar veronique@defirmajansen.nl.

Prelude van Veronique Jansen is van woensdag 15 t/m vrijdag 31 december te zien bij ART Hilversum in het atelier aan de Kerkstraat 92. woensdag tot en met zondag 12 -17 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam