Marie-José Jongerius: Nocturnal

0
Marie-José Jongerius
Uit Los Angeles Palms © Marie-José Jongerius

In Villa Mondriaan is een overzichtstentoonstelling van Marie-José Jongerius te zien. De beelden zijn allemaal ’s nachts gemaakt en laten zien hoe wij als mensen omgaan met onze omgeving en deze naar onze hand proberen te zetten.

Al twintig jaar lang zoekt Marie-José Jongerius in haar foto’s naar de grens tussen fictie en realiteit. Hierbij zoekt ze vaak het contrast op tussen de gecreëerde wereld en de natuurlijke wereld. Zo hervormt Jongerius, in het holst van de nacht vastgelegd, een normaal roerig industriegebied tot een surrealistisch maanlandschap. De machines, de gebouwen, de kunstmatige lichtbronnen; de sporen van de mens zijn duidelijk zichtbaar. Toch krijgt de toeschouwer de indruk dat hij alleen op de wereld is en kijkt de toeschouwer naar de wereld alsof hij zelf onzichtbaar is. De raadselachtige landschappen nodigen uit om verder te kijken dan de kaders van de foto. Welke rol speelt de mens in deze wereld? Welke geluiden zou ik horen als ik mij midden in dit landschap zou bevinden? Zal de zon er over een paar uur opkomen?

Nocturnal van Marie-José Jongerius is nog tot en met 27 februari 2022 te zien in Villa Mondriaan in Winterswijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam