Expositie Landschappen in de Visserhallen

0
© Bob Wielaard

Tot en met 19 december is in de Visserhallen in IJmuiden de expositie ‘Landschappen’ te zien. 17 fotografen tonen op geheel eigen wijze een breed scala aan landschappen.

Jan Koster en Bob Negryn laten rivierlandschappen zien. De beelden van Jan Koster zijn een soort schoolplaten. Vroeger werd op school aan de hand van deze platen uitgelegd hoe het Nederlandse landschap eruit ziet. Het waren beelden waar je als kind graag naar keek. Het standpunt van Bob Negryn is anders. Hij laat zien dat er beweging zit in een rivier of wijst op iets in de omgeving.

Bob Wielaard is gefascineerd door het deel van de nacht vlak voordat de ochtend aanbreekt, een soort tussentijd. ‘s Nachts heerst er een diepe traagheid, het lijkt of de tijd dan stilstaat. De abstraherende werking van zwart-wit versterkt de onwerkelijke sfeer.

© Bert-René Brinkman

Mischa Keijser komt ook met nachtbeelden. Het zijn fascinerende taferelen die door de mysterieuze belichting sterk de aandacht trekken.De kleurige landschappen van Lisa Hamstra zijn geheel anders. Zij heeft haar eigen landschap gecreëerd door het in het klein te maken en dat weer gefotografeerd.

Het landschap is sterk beïnvloed door de mens. In de loop der tijd zijn cultuurlandschappen ontstaan in de vorm van landbouwgebieden, stedelijke agglomeraties en industriegebieden. De invloed van de mens op het landschap is echter niet altijd positief. Ook deze keerzijde komt aan bod. Zo zijn er beelden te zien van vervuiling en van schaalvergroting in de landbouw.

© Dirk Kome

De expositie in de Visserhallen wordt ingeleid met tekstpanelen die geïllustreerd vertellen over het landschap in de fotografie door de jaren heen.

Landschappen
t/m 19 dec, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Visserhallen, Duinstraat 4, IJmuiden

© Mischa Keijser

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam