Ilona Langbroek: Terra Incognita

0
Ilona Langbroek
© Ilona Langbroek

Bildhalle Amsterdam presenteert de eerste Nederlandse solotentoonstelling van Ilona Langbroek. Haar persoonlijke serie Silent Loss is gebaseerd is op haar familiegeschiedenis in Nederlands-Indië. Nederland kent een lange en complexe geschiedenis met de voormalige kolonie, wat vele sporen heeft nagelaten. Langbroeks werk gaat over de verloren identiteit van het grote aantal mensen dat na het ontstaan van Indonesië gedwongen werd om hun land te verlaten. Velen van hen leven sindsdien met onderdrukte, maar nog altijd sterke emoties.

Poëtische beelden
Ilona Langbroek nodigt de kijker uit om naar dit stuk van ons koloniale verleden te kijken via een metaforische representatie van herinneringen en fantasieën in poëtische beelden. Met het gebruik van een helder contrast tussen licht en donker creëert ze een schemerzone die dient als als metafoor voor het verdwijnende verleden. Hiervoor maakt ze gebruik van clair-obscur, maar ook van het zachte licht zoals zeventiende-eeuwse meesters zoals Vermeer, Rembrandt en Caravaggio, dat gebruikten.

Te zien tot en met 23 oktober bij Bildhalle, Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam