Nieuwe iPhone, nieuwe (en betere!) camerafuncties

0
iPhone

Met een nieuwe iPhone komen er in de meeste gevallen ook nieuwe camerafuncties bij, en dit is bij de iPhone 13 geen ander verhaal. In dit artikel gaan we dieper in op de nieuwe camerafuncties van de iPhone 13. Zo krijg je een beter beeld bij de betere beelden die de nieuwe iPhone 13 gaat produceren, want laten we eerlijk zijn, de camera op de smartphone is allang geen bijzaak meer.

De camerabult is groter
Laat we beginnen met het fysieke gedeelte van de camera. Bij de iPhone 13 is de camerabult namelijk groter geworden. Dit zorgt ervoor dat de lenzen niet meer te ver uitsteken, zoals het geval was bij de iPhone 12. Dankzij de grotere camerabult kan er ook een grotere diafragma gebruikt worden en kan sensor stabilisatie geïntroduceerd worden.

ProRes-resolutie voor de iPhone 13 Pro
Wanneer je een iPhone 13 Pro of Pro Max aanschaft krijg je de beschikking over ProRes-resolutie. Daarmee kun je video’s achteraf beter bewerken. Je kunt deze functie vergelijken met de Pro RAW functie van de iPhone 12. Met ProRes maak je video’s die amper worden gecomprimeerd, op die manier kun je tijdens het monteren meer doen met de kleuren. Het is misschien wel belangrijk om te weten dat ProRes niets te maken heeft met de scherpte van het beeld, het is dus niet scherper dan full HD of 4K. Met de ProRes functie draait het allemaal om de verwerking van de opname. Apple noemt het de eerste iPhone die end-to-end werkfuncties bevat.

Portretmodus bij het maken van een video
Met de iPhone 13 (alle modellen!) kun je gebruik gaan maken van portretmodus tijdens het filmen. Nu zal je misschien denken, maar dat kon toch ook al met oudere iPhone modellen? Dat klopt, maar dat was beperkt tot foto’s maken en niet filmen, plus de kwaliteit was lager. Met de iPhone 13 Pro kan dit dus wel. Voor deze functies worden er meerdere lenzen ingezet, waardoor de voorgrond van de achtergrond gescheiden kan worden. Dat maakt het mogelijk om te wisselen van focus. Dus tijdens het filmen de voorgrond vervagen is mogelijk.

Ultragroothoek is beter geworden
De groothoekcamera op de iPhone 13 heeft een grotere sensor met 1.9 µm pixels. Met een opening van ƒ/1.5 (Pro + Pro Max) ƒ/1.6 (iPhone 13 + mini) in combinatie met een nieuw autofocussysteem is er een enorme verbetering voor scènes met weinig licht. Het resultaat van deze nieuwe fototechniek? De mogelijkheid tot macro fotografie, maar dus ook de mogelijkheid tot macro videografie! Met het nieuwe lens ontwerp, autofocus mogelijkheden en bijbehorende software is het mogelijk om foto’s te maken op welgeteld 2 centimeter afstand! Dat doen de oudere modellen niet na!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam