Facebook verwijdert de pagina van Focus Magazine

2

Afgelopen maandag 23 augustus heeft Facebook de pagina van Focus Magazine verwijderd, omdat er foto’s waren geplaatst waarop blote borsten te zien waren. In eerste instantie leek alleen de foto verwijderd, maar even later was de gehele pagina weg.

Het ging om een verslag van een tentoonstelling waar hoofdredacteur Roos Schouw de zaterdag ervoor naartoe was, Frederick Linck (1942-2020) Doorleefd, verlies als katalysator voor wording. De tentoonstelling in Pulchri, Den Haag, gaat over het werk van docent/fotograaf Frederick Linck dat als inspiratie is gebruikt door jonge kunstenaars. En niet alleen Fredericks werk, maar ook zijn materialen zijn (opnieuw) gebruikt. Dat was de wens van Frederick. Fotograaf Koos Breukel heeft deze wens ter hand genomen en is dit project gestart met een aantal jonge fotografen. Een bijzonder gegeven voor een prachtige tentoonstelling.

Nadat er in het tijdschrift Focus een mooi artikel over het project had gestaan was er nu de opening met onder andere een aantal naaktfoto’s, omdat Frederick ook regelmatig naaktfoto’s maakte. In de tentoonstelling hingen onder meer prachtige zelfportretten van de fotografen.

Op maandag plaatsten wij een verslag van de opening op Facebook. Hierbij zat een collage van foto’s gemaakt van de middag. Op een van de foto’s was een wand te zien met zes foto’s in lijsten. Op drie van de foto’s stond een beeld met blote borsten, een klein onderdeel van de hele foto.
Vrijwel direct na plaatsing van het bericht heeft Facebook de hele pagina van Focus verwijderd. Omdat het Focus account gekoppeld is aan het privé account van Roos Schouw, heeft haar eigen privé account gedurende 30 dagen beperkingen opgelegd gekregen.
Hoelang de pagina van Focus is verwijderd is volstrekt onduidelijk. Het lukt op geen enkele manier om contact te krijgen met Facebook.

Roos Schouw: “Wij hopen dat Facebook onze pagina snel weer terugzet. Ik wil niet zeggen dat hij van levensbelang is, maar als bedrijf moet je wel een pagina hebben om geïnteresseerden te bereiken. We kunnen nu geen publiciteit voor ons tijdschrift maken wat ons inkomsten kost. Dit is gewoon onnodig. Het is niet zo dat wij voortdurend waarschuwingen krijgen en de grenzen opzoeken. Wij plaatsen heel veel berichten met beeld, wij zijn een fototijdschrift. Ik meen dat wij in de afgelopen tien jaar twee keer een waarschuwing hebben gehad voor een bericht dat wij op onze pagina hadden gedeeld en verder is er nooit iets voorgevallen, dus ik vind dit erg rigoureus, maar ja aan de andere kant, weet zo’n algoritme veel? Ik blijf proberen contact te zoeken met een echt mens bij Facebook. Bovendien zijn er toch ook uitzonderingen waar het om kunst gaat?”

Wordt vervolgd.

2 REACTIES

  1. Kleinzielig van facebook, op het strand mag men naakt zitten ,maar als kunst mag het niet .Hopend dat ze de blz. terug erop zetten.

  2. Ach, troost je wat FB betreft. Zo puriteins als ze kunnen zijn, Amerikaanse achtergrond.
    Mijn FB is ooit 3 dagen geband vanwege een door mij geplaatste afbeelding van een platenhoes van Jimi Hendrix met wat blote borsten. Dat was eind juni en warempel op 1 juli plaatste FB mijn hoogtepunten van juni en wat zag ik als eerste, juist!
    En een door mij geplaatste afbeelding van een PSP poster, de koe, die ontsierd werd door een volledig blote mevrouw ervoor werd ongemoeid gelaten. En dat was toch in dubbel opzicht opvallend, bloot en een politieke uiting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam