Ellen Thorbeckes China- Nederlands Fotomuseum

0
Het gelukkige stel Beijing China Uit het boek People in China 1935 ©EllenThorbecke-Nederlands Fotomuseum

Tot 3 oktober 2021 is de tentoonstelling; Ellen Thorbeckes China te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Er worden foto’s getoond van fotograaf Ellen Thorbecke, gemaakt in China, in de jaren dertig van de vorige eeuw. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een vrijgevochten vrouw die een unieke positie in de Nederlandse fotografie inneemt en toont een zeldzaam beeld van het dagelijks leven van het China van toen.

Tentoonstelling Nederlands Fotomuseum
De tentoonstelling is samengesteld door Ruben Lundgren. Sinds 2007 woont hij in Beijing en werkt daar als fotojournalist voor onder meer de Volkskrant en als onafhankelijk curator van Chinese fotografie. Tijdens zijn project over de geschiedenis van het Chinese fotoboek in 2015 raakte hij geïnteresseerd door Ellen Thorbecke en startte een onderzoek om meer te weten te komen over deze fotografe.
Bij de tentoonstelling kom ook een boek uit genaamd: Ellen Thorbecke. Van Peking tot Parijs. De auteurs van het boek zijn Ruben Lundgren & Rik Suermondt en het wordt uitgegeven door Lecturis.

Wie was Ellen Thorbecke?
Ellen Thorbecke was een van oorsprong Duitse fotograaf en correspondent. In 1930 ontmoette ze Willem J.R. Thorbecke op de ambassade in Berlijn waar hij werkzaam is als secretaris. Toen hij in China ging werken is zij hem gevolgd. In de jaren dertig en veertig heeft ze er veel portretten en straatbeelden. Deze werden getoond in Duitse media en in fotoboeken die in Engeland gepubliceerd werden. In 1934 kreeg ze van de Engelse uitgever Kelly & Walsh de opdracht om het fotoboek Peking studies te maken, een jaar later gevolgd door een tweede opdracht voor het fotoboek People in China (1935). Een groot deel van haar fotoarchief is verloren gegaan, op een honderdtal 6×6 negatieven en een dummy met ingeplakte afdrukken na.

Voor meer informatie en tickets ga naar: www.nederlandsfotomuseum.nl

Nederlands Fotomuseum
Tot 3 oktober
Wilhelminakade 332, Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam