Veelzijdige monitor; ViewSonic VP2785-2K

0
ViewSonic

De ViewSonic VP2785-2K is een 2K-monitor met 100% weergave van de Adobe RGB-kleur-ruimte en 96% van DCI-P3. Hij is door het grafische instituut Fogra gecertificeerd als soft-proofmonitor voor prepress-toepassingen. Daarnaast biedt hij heel wat handige functies.

Met alle aandacht voor video in 4K- en zelfs 8K-resolutie zou je soms vergeten dat niet iedereen daar behoefte aan heeft. Voor fotografen en grafische vormgevers kan een monitor met 2K-resolutie (2.560 x 1.440 pixels) perfect dienst doen. Kleurechte pixels zijn belangrijker dan de hoeveelheid pixels. Dat een 2K-scherm zoals deze ViewSonic VP2785-2K voordeliger is dan een vergelijkbare 4K-monitor, is dan mooi meegenomen.

Hardware
De ViewSonic VP2785-2K is een 27-inch beeldscherm met een zeer dunne rand. Hij beschikt over een hoogwaardig IPS-paneel met led achtergrondverlichting en een afneembare voet. Het installeren (en later verwijderen) van deze voet gaat dankzij een kliksysteem heel gemakkelijk. Eenmaal op de standaard geplaatst, is de monitor gemakkelijk in de hoogte te verstellen (0 tot 130 mm), te kantelen (-5° tot 21°) en naar links of rechts te draaien (tot 60°). Je kunt het scherm ook naar de portretstand draaien. Desgewenst kan hij middels een standaard VESA mount ook tegen de muur bevestigd worden. De VP2785-2K wordt van stroom voorzien via een netstroomadapter die je een plaatsje kunt geven onder je bureau.

Aansluitingen
De VP2785-2K biedt de aansluitingen die je tegenwoordig van een monitor mag verwachten. Hij heeft, naast een usb-c poort voor extra randapparaten, ook een usb-c aansluiting die 65 watt stroom kan leveren. Dat is voldoende om een laptop aan te sluiten en deze via de usb-c poort op te laden, zodat er minder kabels nodig zijn.
Er is ook een DisplayPort voor video-invoer. Via een tweede DisplayPort kan bovendien een extra monitor aangesloten worden, mits je grafische kaart dat ondersteunt. Verder zijn er nog twee klassieke usb-a uit-poorten, en een audio-aansluiting voor een hoofdtelefoon. De monitor ondersteunt ook de KVM-functie, waarbij je vanaf één toetsenbord en muis twee verschillende computers kunt aansturen.

Menu
ViewSonic zorgt voor een bijzonder uitgebreid en overzichtelijk menu boordevol opties. Zo heb je bijvoorbeeld snel toegang tot de verschillende kleurinstellingen. Naast Adobe RGB, sRGB en DCI-P3 zijn dat ook EBU, REC709, SMPTE-C, DICOM SIM, D50, plus drie gebruikersinstellingen. Daarnaast zijn er ViewModes die scherpte, gamma en kleuren aanpassen voor typische gebruiks-situaties zoals gamen, speelfilms of vormgeving. De ViewMode voor fotografen heeft zelfs vier varianten: voor landschap, portret, retro (met een lage kleurverzadiging) en monochroom.

Kalibratie
Fotografen en ontwerpers zullen regelmatige hardware matige kleurkalibratie belangrijker vinden dan de genoemde ViewModes. De monitor wordt in de fabriek al gekalibreerd, zodat het kleurverschil (Delta E) gemiddeld lager dan 2 is, wat geldt als een extreem klein verschil dat alleen met een geoefend oog waarneembaar is. Het meegeleverde kalibratierapport bewijst dat. Ook luminantie en uniformiteit zijn nagemeten.
De beeldkwaliteit beoordeelde ik zowel visueel, met de EIZO Monitor Test, als hard-warematig, met een X-Rite i1 Display Pro in combinatie met DisplayCAL. Die software leert dat het scherm meer dan 99% van de sRGB- en Adobe RGB-kleurruimte dekt en 95% van DCI-P3. De gemiddelde Delta E bedraagt slechts 0,5, wat zeer goed is. De VP2785-2K heeft een omgevingslicht-sensor die de helderheid van de monitor automatisch aanpast aan het omgevings-licht. Als je kleur kritisch werk doet, kun je dit beter uitschakelen en ervoor zorgen dat het omgevingslicht in je werkomgeving constant is.

Conclusie
De VP2785-2K combineert een hoge kleurechtheid met een waaier aan menu-opties, en dat voor een scherpe prijs. Voor wie 4K-resolutie nodig heeft, zijn er alternatieven zoals ViewSonics eigen VP2785-4K. Als minpuntjes zijn de forse voet en de externe voedingsadapter te noemen.

Verkoopprijs: € 586,-
Internet: viewsonic.com/nl

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 6 2021.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam