Now You See Me Moria; verhaal van vluchtelingen

0
(c) Qutaeba, ByAmi

Het Nederlandse Fotomuseum, Stedelijk Museum Amsterdam en Foam openen binnenkort allemaal hun deuren voor de tentoonstelling: Now You See Me Moria. De tentoonstelling gaat over het vluchtelingenleven in Moria, het grootste vluchtelingenkamp van Europa, gelegen op Lesbos in Griekenland.

Het is de eerste keer dat drie Nederlandse culturele instellingen, het Nederlands Fotomuseum, Foam en Stedelijk Museum Amsterdam, samenwerken om het internationale collectief Now You See Me Moria in Nederland een platform te bieden. De instellingen beogen, ieder vanuit hun eigen invalshoek, deze ontluisterende beelden aan een breed publiek in Nederland te laten zien. De foto’s en open call posters geven een nieuwe kijk op de werkelijkheid. Afgezien van de brand in september vorig jaar, komen er nauwelijks beelden naar buiten of in het nieuws. De foto’s tonen het dagelijkse leven in het kamp, de erbarmelijke omstandigheden maar soms ook beelden van een onverwachte schoonheid.

Now You See Me Moria
(c) Qutaeba, ByAmi

@now_you_see_me_moria
Now You See Me Moria is in augustus 2020 gestart door Amir, een jonge Afghaanse vluchteling, en de in Nederland wonende en werkende Spaanse beeldredacteur Noemí. In een poging om mensen in Europa bewust te maken van de onmenselijke situatie in Moria begonnen zij samen een Instagramaccount waarop foto’s en verhalen worden gedeeld over het dagelijkse leven in het kamp. Wat deze foto’s bijzonder maakt, is dat ze genomen zijn door fotograaf Amir, die zelf vluchteling is en als inwoner al een jaar vastzit in Moria. In een co-auteurschap met Noemí, Ali en Mustafa uit Afghanistan en Qutaeba uit Syrië, vluchtelingen die ook in Moria verblijven, legt hij het leven daar vast. Als geen ander zijn deze fotografen in staat de intieme dagelijkse wereld van de bewoners in beeld te brengen, juist omdat zij er zelf onderdeel van uitmaken. Veel foto’s zijn clandestien met een mobiele telefoon genomen en de vluchtelingen, waaronder ook veel kinderen, komen vanwege hun veiligheid niet herkenbaar in beeld. Ook al zijn de foto’s niet altijd perfect gekaderd of esthetisch, hun kracht zit in de authenticiteit en puurheid ervan. Dikwijls loopt de horizon scheef, of vallen hoofden en voeten buiten het kader, maar tijdens het kijken voel je de noodzaak van wat de beelden willen vertellen. Het Instagramaccount trok na de de lancering in 2020 al veel aandacht aan en heeft inmiddels al 32.000 volgers.

9c) Qutaeba, ByAmi

Nederlands Fotomuseum
In de collectie van het Nederlands Fotomuseum speelt geëngageerde fotografie en aandacht voor minder bedeelden een belangrijke rol. Het museum heeft veel werk in de collectie opgenomen van fotografen zoals Ata Kandó, Peter Martens, Ad van Denderen en Maria Toby die allen betrokkenheid toonden voor mensen op de vlucht en in nood. Het Nederlands Fotomuseum toont vanaf 9 juni (onder voorbehoud) een selectie van de foto’s, open call posters en een aantal video-installaties.

Foam
Thema’s als migratie, identiteit, seksualiteit, economische rechtvaardigheid en klimaat worden in de huidige samenleving voor een belangrijk deel gevormd, bepaald en gedeeld door beelden. Foam wil deze thema’s vanuit de fotografie nog nadrukkelijker tonen, duiden en bespreken aan de hand van de publieke programma’s en tentoonstellingen. Het project Now You See Me Moria past in deze ambitie. Er zal een selectie van de foto’s en posters rond juli getoond worden over gehele pand aan de Keizersgracht.

9c) Designs by Lea Rosner, Josephine Dishoni

Stedelijk Museum Amsterdam
Het Stedelijk Museum Amsterdam beschikt over een fotocollectie van internationaal belang, met een belangrijke plaats voor documentairefotografie. De foto’s van de Moria-fotografen van het Now You See Me Moria-project zijn de tweede editie van het POST/NO/BILLS-concept waarin het Stedelijk actuele grafische vormgeving laat zien, inspelend op trends en maatschappelijke ontwikkelingen. De foto’s worden tentoongesteld rondom de historische trap, een van de belangrijkste looproutes in het museum. De tentoonstelling is rond september te zien.

Now You See Me Moria
Nederlands Fotomuseum– juni 2021

Foam– juli 2021
Stedelijk Museum Amsterdam– september 2021
Alle data zijn onder voorbehoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam