John Heartfield; Fotografie plus Dynamiet

Museum de Fundatie toont een groot overzicht van John Heartfield. Het werk van de kunstenaar staat vol kritiek en propaganda. Met zijn vele collages wilde hij het grote publiek bijeenroepen tegen fascisme en oorlog. Heartfield bereikte dat via de covers die hij maakte voor het blad Arbeiter Illustriete Zeitung (AIZ).

0
© John Heartfield
John Heartfield - Montage voor het boekomslag van Die heiligsten Güter. Roman der grossen Interessen van Ilja Ehrenburg, 1931 © The Heartfield Community of Heirs / VG Bild-Kunst, Bonn 2020 Akademie der Künste, Berlin

Tentoonstelling- Fotografie plus Dynamiet
Nu dat influencers, haatzaaierij en nepnieuws via sociale media kleuren, is Heartfields werk actueler dan ooit. Zijn enorm krachtige beeldtaal gecombineerd met het podium dat hij kreeg in zijn tijd, maakt hem een ‘influencer avant la lettre’. De tentoonstelling Fotografie plus Dynamiet is een samenwerking met de Akademie der Künste Berlijn en de Royal Academy of Arts Londen en wordt in Museum De Fundatie in Zwolle getoond.

Wie was John Heartfield?
Hij werd in 1891 geboren in Berlijn met de naam Helmut Herzfelde. Hij stond samen met George Grosz aan de wieg van de Berlijnse Dada. Het dadaïsme of kortweg dada was een culturele beweging die tijdens de Eerste Wereldoorlog begon. De artistieke samenwerking met Grosz leidde in 1916 tot de (door hen geclaimde) uitvinding van de fotomontage: het samenvoegen van fotofragmenten om op die manier nieuwe betekenissen te creëren. Dit fungeerde in eerste instantie als een typische dadaistisch middel om de shockeren en te provoceren, maar werd door Heartfield in de jaren twintig verder ontwikkeld tot een uiterst effectief propagandamiddel; de schaar als wapen in de klassenstrijd. Vanaf 1930 bereikte Heartfield zijn hoogtepunt toen zijn fotomontages op de cover van AIZ kwamen. Op deze manier kon hij een massapubliek bereiken met zijn werk.

De tentoonstelling John Heartfield; Fotografie plus Dynamiet is binnenkort te zien in Museum de Fundatie in Zwolle.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam