Annabel Oosteweeghel: Insomnia

0
Annabel Oosteweeghel
© Annabel Oosteweeghel

Zo’n twintig procent van de Nederlanders lijdt aan insomnia. Ze hebben allemaal een reden waarom ze de slaap niet kunnen vatten, iets dat bij sommigen al van kinds af aan speelt. Annabel Oosteweeghel raakte gefascineerd en dook in de verborgen wereld van insomnia. De beelden zijn vanaf 18 januari te zien in Museum de Fundatie.

“Het viel me op dat steeds meer mensen in mijn omgeving, of mensen die ik sprak, last hebben van slapeloosheid. Dat intri­geerde me en ik vroeg me af hoe mensen zich voelen als iedereen lekker ligt te slapen en zij structureel heel veel wakker zijn. Ik was benieuwd naar wat voor beelden ik daar bij zou kunnen maken.”
Annabel Oosteweeghel portret­teerde uiteindelijk zestien mensen: mannen en vrouwen, jong en oud, uit heel Nederland en met verschillende achtergronden, elk met een eigen verhaal. “Het is een documentair en sociaal onderwerp, maar ik neem de vrijheid om het te verbeelden zoals ik het voor me zie. Ik noem dat imaginary documentary. In Nederland is het voornamelijk of documentair- of helemaal vrij werk en ik zit daar een beetje tussenin. Ik vind het heel interessant om wel een maatschappelijk betrokken uitgangspunt te hebben, maar daar­binnen wel vrij te zijn in hoe ik het verbeeld.”

© Annabel Oosteweeghel

De portretten worden gecombi­neerd met stills; een bedsprei, een kamer, een lantaarnpaal, of een lege straat. “ik vond het fijn om naast de portretten ook meer stills te schieten. Wat je allemaal observeert als je niet kan slapen, die ver­stilde momenten en plekken om je heen. Ik kon me voorstellen dat je, wanneer je in bed ligt, naar een kussen staart of naar een gordijn dat een beetje heen en weer beweegt voor een open raam.”

De tentoonstelling Insomnia is van 18 t/m 5 mei te zien bij Museum de Fundatie in Zwolle.

Het boek Insomnia met foto’s van Annabel Oosteweeghel en interviews van Carlijn Vis is verkrijgbaar voor € 29,95 (Waanders & de Kunst).

lees het hele interview in Focus 01 – 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam