Borealis te zien in Fotomuseum Den Haag

0
Jeroen Toirkens
© Jeroen Toirkens

Fotograaf Jeroen Toirkens en journalist en televisiemaker Jelle Brandt Corstius hebben voor hun project Borealis de afgelopen vier jaar de bossen van de zogenaamde boreale zone bezocht. Deze zone is een cirkel van voornamelijk naaldbossen, die zich uitstrekt over de noordelijke delen van Europa, Azië en Amerika. Dertig procent van alle bomen op aarde staan in deze zone en zijn essentieel voor het behoud van de ecologische balans op aarde. Ze zetten op grote schaal CO2 om in zuurstof. Toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied en worden ze bedreigd van allerlei kanten: commerciële houtkap, kwetsbaarheid van nieuwe aanplant en woekerende bosbranden, zoals afgelopen zomer in Siberië. 

© Jeroen Toirkens

Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius zochten voor Borealis naar de verhalen van de bossen en van de mensen die er wonen. Nu de effecten van klimaatverandering steeds duidelijker worden, is het belangrijk deze verhalen te vertellen. De beelden van Toirkens getuigen van de eeuwenoude mythische aantrekkingskracht van de bossen, maar tonen ook de manieren waarop de bewoners van de boreale zone hun leefgebied behandelen en beschermen. Deze tentoonstelling toont alle acht hoofdstukken van het project, inclusief het niet eerder getoonde persoonlijke sluitstuk van Toirkens en Brandt Corstius in Alaska. 

© Jeroen Toirkens-Borealis
© Jeroen Toirkens

Bezoek tentoonstelling Borealis via de app
Vanwege de coronacrisis moet het Fotomuseum Den Haag nog gesloten blijven. Maar daar is een oplossing voor. Bekijk een deel van de tentoonstelling via de app; Fotomuseum Den Haag. Met ingesproken verhalen, een film én met Jeroen en Jelle mee op virtuele tour door de expo mis je geen enkel moment. De app is te downloden via de Appstore of Google Play.

De tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag is te zien tot 13 juni 2021.
Meer informatie: fotomuseumdenhaag.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam