Fujifilm X-S10

Fujifilm staat bekend als leverancier van systeemcamera’s met een klassieke bediening en een aansprekende retro-uiterlijk. Eigenwijs als Fujifilm is maakt ze geen camera’s met full-frame beeldsensor maar uitsluitend modellen met APS-C en middenformaatsensor. De X-S10 is een camera met een APS-C beeldsensor maar – vergeleken met de andere Fujifilm-camera’s met deze sensor - toch heel verschillend. Wat zijn die verschillen dan?

0

Klassiek? 
Zoals gezegd beschikken de Fujifilm-camera’s over een klassieke bediening en een dito vormgeving. De meeste gebruikers waarderen ook de zogenaamde filmsimulaties, beeldinstellingen die gebaseerd zijn op de originele Fujifilm-films uit de analoge tijd. Even terug naar de klassieke bediening. We bedoelen hiermee dat je de instellingen zoals sluitertijd, diafragma en filmgevoeligheid en lichtmeetcorrectie via directe bedieningselementen (knoppen, instelwielen) aan kunt passen. Net zoals bij veel klassieke camera’s. 

Nieuwe gebruikers 
Het voordeel van deze manier van instellen is dat je snel een aanpassing kunt maken zonder in het menu te hoeven zoeken. De keerzijde is dat gebruikers die overstappen van een spiegelreflex, compactcamera of smartphone vaak wat langer nodig hebben om deze manier van werken te doorgronden. Wat voor de klassieke fotograaf logisch is (diafragma instellen via een ring op het objectief) kan vreemd lijken voor een nieuwe gebruiker. 

Minder knoppen 
Fujifilm heeft daarom klaarblijkelijk besloten om eens een camera te maken die meer lijkt op de producten van andere fabrikanten. Minder klassiek wat betreft uiterlijk en bediening, maar geschikter voor nieuwe gebruikers. Net zoals conventionele spiegelreflexen heeft de X-S10 geen aparte instelwielen – of knoppen voor de sluitertijd en andere zaken. 

Automatisch 
Hoe stel je de camera dan in? Zoeken in het menu? Dat valt mee, op de bovenkant is een instelwiel (zoals we dat van andere merken kennen) met onder meer de bekende instellingen als Auto, P, S, A en M. Als beginnende gebruiker fotografeer je misschien eerst in de Auto- of P-stand werken waarbij alles door de camera ingesteld wordt.  

Eigen inbreng 
Wil je meer invloed op de opname, kies dan voor S (sluitertijdvoorkeuze), A (diafragmavoorkeuze) of zelfs M (volledig handmatig). Bij S en A kies je met een van de instelwielen voor een sluitertijd of diafragma waarbij de camera automatisch de andere instelling (respectievelijk diafragma of sluitertijd) kiest. Bij M stel je met de twee instelwielen zowel de sluitertijd als de lensopening in. 

Snelmenu 
Naast de joystick is ook de Q-knop handig, we kennen hem van andere Fujifilm-camera’s. Q is de afkorting van Quick, een klein menu waarmee je rechtstreeks toegang hebt tot belangrijke instellingen zoals de ISO-waarde, de witbalans, de lichtmeetkarakteristiek (spot, matrix, centrumgericht). Je kunt in het menu kiezen welke instellingen hier getoond worden. 

Compleet 
De X-S10 lijkt op een verkleinde spiegelreflex maar is een compleet uitgevoerde systeemcamera. De CMOS-beeldsensor met 26 megapixels kennen we al van de andere X-camera’s, door de X-Trans techniek zijn de beelden opvallend scherp. Je kunt je onderwerp of de gemaakte opname op twee manieren bekijken, via de zoeker of het scherm. De elektronische zoeker werkt via een oled-paneel met 2,3 miljoen beeldpunten en het beeld wordt (in de boost-modus) 100x per seconde ververst. 

Voor vloggers 
Fujifilm heeft ook aan de selfie- en de vlogmakers gedacht. Het scherm kan zijdelings uitklappen en zodanig verdraaien dat je het beeld vanaf de voorkant ziet. Ideaal om te controleren hoe je in beeld bent, maar zo’n veelzijdig scherm is ook superhandig bij het fotograferen vanuit bijzondere (lees: hoge of lage) standpunten. Je kunt vanaf de grond fotograferen of filmen zonder dat je zelf in het natte gras hoeft te gaan liggen. Het scherm heeft uiteraard aanraakfunctionaliteit; je kunt de camera instellen en bedienen met je vingers, net zoals je dat bij je smartphone doet. 

Beeldstabilisatie 
Fujifilm heeft zich bij de ontwikkeling van de X-S10 laten inspireren door verschillende bestaande camera’s. Zo is het uitklap- en draaibare scherm gebaseerd op dat van de X-T200, terwijl de forse handgreep afkomstig lijkt te zijn van de X-H1. De X-S10 heeft ook, net zoals de X-H1 en de X-T4, IBIS oftewel in de camera gebouwde beeldstabilisatie. De 5-assige stabilisatie biedt een voordeel van niet minder dan zes stops, waardoor je ook bij heel weinig licht kunt fotograferen. 

De mening van de professional 
Ferry Knijn is een professionele fotograaf met een eigen studio in Lijnden. Hij is ook officieel Fujifilm X-Photographer, Fujifilm heeft hem daar een paar jaar geleden voor gevraagd. Zijn werk bestaat uit portret- en reportagefotografie en sinds enige tijd ligt zijn focus ook op videowerk zoals documentaires. Vorig jaar bracht hij nog een boek over portretfotografie uit. 

Workshops 
Ferry geeft demonstraties en workshops over portretfotografie en over het werken met Fujifilm-camera’s en dan gaat het de laatste tijd ook veel over de X-S10. Hij kent deze camera van binnen en buiten en heeft er al veel mee gewerkt. Wat vind hij van de X-S10? 

Kruising 
Ferry: “De X-S10 is eigenlijk een kruising tussen de T4 qua inhoud, bodystijl van de X-H1 en bouwkwaliteit van de X-T30. De sensor en processor zijn die van de X-T4, dit biedt uitstekende professionele resultaten. Eigenlijk heeft deze camera 95% van de functies van zijn grote broer X-T4. Alleen is de bouw van de body wat simpeler, is het zoekerbeeld wat kleiner, en je hebt geen weather sealing. En verder missen alleen een paar functies die je alleen in zeer specifieke situaties zult missen. Persoonlijk heb ik niks gemist van wat ik wel in de X-T4 heb.” 

Voordelen 
“Die IBIS zorgt ervoor dat je beeld lang stabiel blijft. Het uitklappende scherm is ook ideaal voor vloggen en selfies. De autofocus en oogdetectie zijn erg fijn. Ook kun je veel functies zelf aan knoppen toewijzen zodat je de camera echt helemaal op maat kunt maken naar jouw wensen. De exposure preview aan/uit kun je bijvoorbeeld onder een knop programmeren wat zeer handig is bij studio fotografie.” 

Profielen 
“De filmprofielen van Fujifilm zijn geweldig, ze geven mij snel de look die ik zoek, vooral Classic Chrome en Pro Neg standaard zijn favoriet bij mijn portretfotografie. Ook voor video is deze camera geweldig. Het Eterna-profiel geeft meteen een cinematische look zonder nep te worden. 

Echt uniek bij deze generatie camera’s is dat je in-camera RAW HDR-bestanden kunt maken. Dus je hoeft bij situaties met een groot dynamische bereik de foto’s niet achteraf samen te voegen. In plaats van een jpeg krijg je dus een volledige raw-bestand. Ideaal voor landschapsfotografie! 

Foto’s © Ferry Knijn, model Stella. Camera Fujifilm X-S10 met XF 50mm F1.0 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam