Apeldoorn Photo start online museum met beeld en audio

Apeldoorn Photo, het platform voor fotografie, opent zaterdag 30 januari om 12.00 uur een online fotomuseum. Het unieke van het museum zit in de combinatie van beeld en woord. Met audiofragmenten en een podcast geeft de fotograaf een kijkje achter de schermen. Daardoor ontstaat een bijzondere beleving van het getoonde werk. En biedt het inspiratie voor anderen.

0
Mooi Volk © Sven Scholten

Het Apeldoorn Photo Museum is ontstaan in tijden van beperking, maar met de blik op mogelijkheden. Passend bij het thema van het festival van Apeldoorn Photo: ‘In de beperking toont zich de meester’ biedt het museum fotografen de mogelijkheid hun werk te tonen. Initiatiefnemer Bart van Uitert: “In 2018 was ik, als bestuurslid van Apeldoorn Photo, op zoek naar een geschikte ruimte om een landelijke expositie naar Apeldoorn te halen. Wij konden hiervoor helaas geen geschikte plek vinden waardoor die expositie toen niet kon doorgaan. Een teleurstellende ervaring die aan de basis ligt van het museum. Daarnaast bedacht ik me, het is eigenlijk best gek dat er in Apeldoorn geen vaste plek is voor fotografie. Het creëren van een fysiek museum is, zeker in deze tijd, lastig. Daarom een online museum.” 

Apeldoorn Photo
Op weg in de mist © Bart van Uitert

Exposities
Het museum start met de expositie van Stadsfotograaf Sven Scholten. Zijn project ‘Mooi Volk’ heeft in de Grote Kerk van Apeldoorn gehangen. Een selectie van het werk is nu te zien in het online museum. Elk beeld met een audio toelichting door Sven en de eerste aflevering van ‘Beeldpraat’, de podcast over fotografie. “Deze expositie is het begin, wij streven naar steeds wisselende exposities. Wij nodigen fotografen van harte uit om ook in ons museum te exposeren. Daarom, bij de start, een eigen project toegevoegd om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Goed om te weten dat elke expositie altijd voorzien wordt van audiofragmenten en een podcast, met en door de fotograaf.” aldus Bart van Uitert. “Samen met de fotograaf maken wij daarvoor een plan”.

Over Apeldoorn Photo
Apeldoorn Photo is hèt overkoepelende platform voor alle fotografie activiteiten in Apeldoorn en omstreken. Met o.a. het Fotocafé, de Stadsfotograaf en natuurlijk het bekende tweejaarlijkse Festival. Dit keer wordt het festival gehouden van 15 mei – 26 juni 2021. Naast diverse exposities zijn er verschillende andere activiteiten zoals workshops. De zoektocht naar Meer Mooi Volk is een opmaat naar het festival in 2021 en past in de doelstelling om door het jaar heen ook activiteiten te organiseren. 

Het Apeldoorn Photo Museum is hier te bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam