Helmut Newton – The bad and the beautiful

0
Helmut Newton - David Lynch and Isabelle Rossellini, Los Angeles, 1988 © Helmut Newton Estate, Courtesy Helmut Newton Foundation

Op woensdag 3 maart toont Het Uur van de Wolf een documentaire over Helmut Newton. Invloedrijk en spraakmakend, dat is het werk van fotograaf Helmut Newton (1920-2004), daar is iedereen het wel over eens. In esthetische glamourbeelden zet hij zijn modellen krachtig neer: perfecte, lange, blonde, en vaak naakte vrouwen, maar zij zijn het die de leiding hebben. Of is Newtons werk juist vrouwonvriendelijk, voyeuristisch, met de vrouw als seksueel object? In ieder geval zijn het sprekende en provocatieve beelden die gaan over macht, seks, dood. De documentaire Helmut Newton – The bad and the beautiful toont veel van zijn controversiële werk dat van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van de modefotografie.

Geboren in 1920 in Berlijn als Helmut Neustädter ontvlucht hij in 1938 nazi-Duitsland, begint in Australië als fotograaf en ontmoet zijn vrouw June, die ook in zijn professionele leven tot het eind toe een belangrijke rol speelt. Vanaf de jaren 60 vestigt hij zich in Parijs en gaat aan de slag voor de toonaangevende Franse Vogue en bladen als Marie Claire en Harper’s Bazaar. Hij fotografeert vele beroemdheden, van Salvador Dalí tot David Bowie, maar vrouwen zijn zijn favoriete onderwerp. Ze figureren in zijn gestileerde composities, krachtig en uitdagend de lens inkijkend. In dure designerkleding of naakt, zoals in de Big Nudes, zijn bekende serie van levensgrote naaktportretten.

Helmut Newton
Helmut Newton – Rue Aubriot, Paris, 1975 © Helmut Newton Estate, Courtesy Helmut Newton Foundation

Of de geruchtmakende modereportage uit 1981: op de ene fotomodellen gekleed in exclusieve haute couture, op de andere volledig naakt. Deze Dressed en Naked-serie waarin hij meteen ook de mode-industrie op de hak neemt, is kenmerkend voor het provocerende werk en de persoonlijkheid van Newton. Naast succes en bewondering levert het hem ook kritiek op: de erotiserende beelden dragen bij aan de objectivering van vrouwen. “Ik hou van vrouwen”, zo voert hij ter verdediging aan tegen Susan Sontag die zijn werk ‘misogyn en vernederend voor vrouwen’ noemt.

Helmut Newton
Helmut Newton – Self portrait, Monte Carlo, 1993 © Helmut Newton Estate, Courtesy Helmut Newton Foundation

Regisseur Gero von Boehm interviewt diverse vrouwen die voor Newton poseerden, waaronder Claudia Schiffer, Grace Jones, Isabelle Rossellini en Charlotte Rampling. Allen zijn lyrisch over het werken met Newton en benadrukken dat zijn foto’s vaak niet zo eenduidig zijn en veel humor bevatten. Grace Jones: “Het staat altijd in dienst van schoonheid, van het verhaal dat hij wil vertellen. Het is nooit vulgair”, om daar breed lachend aan toe te voegen: ”Misschien een beetje pervers… Maar dat ben ik ook.”

Het Uur van de Wolf: Helmut Newton – The bad and the beautiful
Woensdag 3 maart, om 23.05 uur bij de NTR op NPO2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam