Steenbergen Stipendium 2020

Dé prijs voor fotografietalent 5 feb. – 23 mei 2021

0
@Ashleigh Wilson

De genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2020 zijn bekend, de prijs voor fotografietalent in Nederland. De jury van het Steenbergen Stipendium 2020, heeft vijf afstudeerprojecten van studenten aan kunstacademies genomineerd op basis van de eindexamenexposities die dit najaar plaatshadden. ‘Waar we op hebben gelet? Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit. Dat is natuurlijk een moeilijk grijpbaar begrip; het kwam erop neer dat we keken naar professionaliteit en fotografisch vakmanschap, en streng waren op beeldclichés’, aldus juryvoorzitter Merel Bem.

Het Steenbergen Stipendium is de oudste fotografieprijs die Nederland kent en gaat sinds de eerste editie samen met een tentoonstelling van het werk van de genomineerden in het Nederlands Fotomuseum. De winnaar van de jury prijs ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5.000 euro. Dit keer zijn de projecten van 5 februari tot en met 23 mei 2021 te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Anders dan anders Dit jaar staat de wereld op zijn kop — het is dus niet gek dat het jureringsproces voor het Steenbergen Stipendium er anders uitzag dan alle voorgaande jaren. Lang wist de jury niet eens zeker of ze het eindexamenwerk überhaupt kon zien. Maar langzaam druppelden de uitnodigingen van de opleidingen binnen en konden ze met enkele maanden vertraging toch aan de slag. ‘Het is bewonderenswaardig hoe de meeste academies en hun studenten erin slaagden toch nog een knappe presentatie te organiseren, daarbij samenwerkend met lokale initiatieven: de HKU met Fotodok in  Utrecht, St. Joost met oude fabriekshallen in Breda, de Rietveld met Foam in Amsterdam’, vertelt Merel Bem. Bij de Willem de Kooning Academie in Rotterdam vond dit jaar geen eindexamententoonstelling plaats; die viel daarmee voor de editie 2020 af. ‘Bleven er vier academies over, die we als vanouds met veel plezier en aandacht bezochten.’ Dit zijn de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en St. Joost in Breda.

De genomineerden

Hieronder staan de vijf genomineerden voor de Steenbergen Stipendium 2020. Per werk geeft de jury een korte toelichting.

 • Bebe Blanco Agterberg (1995,Nederland), A mal tiempo, buena cara / In bad weather, a good face.
  instagram.com/bebeblancoagterberg
  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
  In trefzekere zwart-wit foto’s, gepresenteerd in een installatie en in een boek, schetst ze een maatschappij die worstelt met een verleden dat er van de ene op de andere dag niet meer mag zijn.
 • Nathan van Ewijk (1995, Nederland), A Room Within,
  www.instagram.com/nathanvanewijk
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
  Van alle genomineerde werken van 2020 refereert de film van Nathan van Ewijk het meest aan de quarantaine en het eindeloze binnen zitten van het afgelopen jaar.
 • Suzanne Schols (1985,Nederland), Polite Fictions – Behind the public face of diplomatic gifts
  instagram.com/suzanneschols
  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
  Suzanne Schols vond in het diplomatieke cadeau, de beleefde, schijnbaar onbenullige, maar o zo betekenisvolle rituele gift die wordt uitgewisseld wanneer de vertegenwoordigers van twee landen elkaar ontmoeten, het perfecte symbool voor die ogenschijnlijke openbaarheid. De Nederlandse overheid en de Europese Commissie heeft haar toestemming om de diverse voorwerpen te fotograferen.
 • Ashleigh Wilson (1995, Verenigd Koninkrijk), The Road to Purgatory
  instagram.com/ashleighlwilson
  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
  Haar project The Road to Purgatory bestaat feitelijk uit drie delen: een fotografisch deel, een filmisch deel en een tekstgedeelte. Alle drie vertellen over het slepende conflict in Noord-Ierland, dat in 1998 werd ‘afgesloten’ met het Goedevrijdagakkoord, ondertekend door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
 • Pippilotta Yerna (1994, Nederland), She is the canary in the coalmine of a dying empire,
  pippilottayerna.wixsite.com
  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
  Je moet het maar durven: de dood van je bloedeigen moeder in scène zetten. Niet één keer, maar meerdere keren. In haar project She is the canary in the coalmine of a dying empir krijgt Pippilotta Yerna het doodleuk voor elkaar.

Bekendmaking winnaar

Op 12 mei 2021 wordt in het Nederlands Fotomuseum door de jury de winnaar bekend gemaakt. De winnaar ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5.000 euro. Eveneens wordt dan het juryrapport gepubliceerd met daarin een beschouwing op de kwaliteit van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie. Deze editie bestaat de jury uit Merel Bem (juryvoorzitter, kunstcriticus en schrijver), Alexandre Furtado Melville (o.a. fotograaf en schrijver) en Teun van der Heijden (fotoboekenontwerper). Net als bij de vorige edities, zal er ook dit jaar een publieksprijs zijn. Van 5 februari tot en met 9 mei 2021 kunnen bezoekers op zaal stemmen op hun favoriete werk. De winnaar van de publieksprijs wordt tijdens de eersteprijsuitreiking bekend gemaakt.

Nederlands Fotomuseum
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 11 tot 17 uur
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
www.nederlandsfotomuseum.nl
www.steenbergen-stichting.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam