For Your Eyes Only

0
Verenigde Staten, CA. 1950-60, Fotograaf onbekend

Journalist en fotoverzamelaar Wim de Jong toont voor het eerst zijn collectie blootfotografie. De verzameling intieme amateurkiekjes is momenteel te bewonderen in Kunsthal Rotterdam. Het fenomeen blootfotografie is zo oud als de amateurfotografie zelf. Aan het eind van de negentiende eeuw is fotografie steeds toegankelijker voor het grote publiek en wordt het genre door amateurs hartstochtelijk beoefend. Tijdens deze tentoonstelling zijn meer dan zeshonderd humoristische, fantasierijke, pikante en ook regelmatig ontroerende beelden te zien, vastgelegd door verschillende amateurfotografen. Zo zie je bijvoorbeeld blote vrouwen die poseren naast de kerstboom, voor de open haard of tussen kamerplanten. De foto’s zijn onder andere afkomstig uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. De beelden wisselen af van huis- tuin en keukenshots met poses in bos en branding. De verzameling laat werk zien van omstreeks 1870 tot het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Door de komst van fotolabs, compactcamera’s en uiteindelijk de digitale fotografie wordt fotografie een massamedium. Amateur-blootfotografie verliest haar ambachtelijkheid en lijkt daarmee ook een beetje van haar ‘onschuld’ kwijt te raken. Deze foto’s uit vergane jaren vormen een opvallend contrast met de hedendaagse beelden van geïdealiseerde lichamen op social media.


For Your Eyes Only
t/m 7 feb 2021
Kunsthal Rotterdam
Museumpark, Westzeedijk 341
kunsthal.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam