Bildhalle Amsterdam opent met expositie Paul Cupido

Op 1 oktober opent Bildhalle uit Zürich, een galerie voor klassieke en hedendaagse fotografie, een ruimte aan de Hazenstraat 15 in Amsterdam. Bildhalle opent haar deuren met een solotentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Paul Cupido, met recente werken uit Japan.

0
Bildhalle
Mt. Fuji #12 © Paul Cupido

Paul Cupido nam hierbij het concept mukayu als uitgangspunt. Mukayu heeft te maken met ‘niet-bestaan’, ‘geen doel hebben’, of ‘de dingen zoals ze zijn’. Zoals Japanse architecten en tuinontwerpers al te goed weten is leegte nooit zomaar leegte, maar gevuld met beloftes en mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor Cupido’s poëtische beelden. Mukayu past vervolgens binnen het grotere raamwerk van Mu, waardoor Cupido’s werk is geïnspireerd sinds zijn eerste kunstenaarsboek, Searching for Mu (2017). Mu betekent zoiets als ‘niet-hebben’, en heeft te maken met het loslaten van het ego en het omarmen van het mogelijke. Cupido’s werk omarmt tevens het vluchtige, metamorfose, leegte en het mogelijke.

Umi 2019 © Paul Cupido

Cupido’s foto’s fungeren eerder als vertrekpunt dan als doel op zich. Ze lijken een houding van geduld, nieuwsgierigheid en openheid te vragen van de beschouwer. Ondanks de impliciete notie van de vluchtig­heid der dingen, heeft Cupido zijn werk gedrukt met intense aandacht en vakmanschap. Als hij beelden terugbrengt van zijn reizen, zoals de herhaaldelijke Japanreizen, focust Cupido op het vinden van de juiste balans tussen beeld, papier, inkt en het drukprocedé. Met zijn werken die zijn gedrukt op zelfge­maakt papier of Japans washi papier hoopt Cupido het hart meer te raken dan het hoofd. Zijn visuele gedichten, die bij elke gelegenheid in nieuwe constellaties worden gepresenteerd, maken aanspraak op het efemere en de wereld van muziek en dromen, waarin men opgetild kan worden.

Paul Cupido – Mukayu
1 oktober t/m 21 november
Bildhalle
Hazenstraat 15, Amsterdam

Bildhalle
Uoon 2019 © Paul Cupido

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam